Læs dig med på en tur rundt i landet til Danmarks Veteraners lokalforeninger, og få et indblik i, hvad der rører på sig.
Næstved og Omegn
Lørdag den 22. februar samledes Danmarks Veteraners lokalforening, “De Blå Baretter”, ved Marvede Gamle Skole i Menstrup, som siden 1995 har været samlingspunktet for foreningen. Skolen er beliggende ca. 15 km vest for Næstved som et velbeliggende, landligt beredskabsområde – BSO – for foreningens aktiviteter.
BSO-området er, med respektfuldt lobbyarbejde og pression af “underofficer” Knud Lunds vedholdenhed i samarbejde med “Foreningen MGS” – Menstrup Gamle Skole – stillet til rådighed og de sidste tre år betalt af Næstved Kommunes sparsomme økonomiske formåen som tilskud til MGS. Messe-, møde- og opholdslokaler er beliggende på 1. sal og er sirligt samt ordentligt udsmykket med alle former for militærhistoriske genstande fra medlemmernes mange forskellige missionsområder.
Der er alt i alt tale om en lokalitet med rige muligheder, der med rette kan være en glæde for lokalforeningen – og for nogle en lidet misundelsesværdig, kommunalt støttet lokalitet, der for mange kommuner kunne være et eksempel til efterfølgelse til brug for Danmarks Veteraners lokalforeninger.
Ved større arrangementer såsom jubilæer med spisning, julebanko med æbleskiver og lignende kan foreningen gøre brug af skolens gamle gymnastiksal, hvor der er plads til mere end 75 siddende personer. I skolens bygninger har, som nævnt under MGS, flere frivillige foreninger til huse i kælder- og stueetagerne og danner dermed et foreningsfællesskab med “De Blå Baretter”.
Lokalforeningen havde denne lørdag indkaldt til generalforsamling i BSO’et, hvorfor ca. 25 medlemmer havde ladet sig lokke til at give møde, når der på dagen blev fristet med oksesteg eller gule ærter med rugbrød. Rugbrød er altid en gudespise for enhver “hestemule”.
Generalforsamlingen forløb uden de store sværdslag, alt sammen kyndigt styret af formanden. Der var blandt andet genvalg til formanden, hvis første valgperiode startede så langt tilbage som i 1982.
Efter spisning, med mere end fyldte maver, kunne medlemmerne med deres medbragte firhjulede hestekræfter vende tilbage til hjemlige stalde.
Kronjylland
Der var mange, der var mødt op til årets generalforsamling for den kronjyske lokalforening i Randers. Intet mindre end 40 medlemmer, hvilket inkluderede bestyrelsen. Forsamlingen fandt sted i foreningens eget lokale, som deles med andre veteraninitiativer i byen. Det er et godt samarbejde, foreningen har med Randers Kommune, herunder både veterankoordinatoren og øvrige veteraninitiativer i kommunen.
Til mødet var der mange spændende punkter på dagsordenen. Der blev orienteret om hovedbestyrelsens og landsforeningens virke og initiativer, hvilket blev taget godt imod.
Som noget nyt vil bestyrelsen forsøge at tilknytte et par ressourcepersoner af yngre årgange – under 60 år – til foreningen med det formål at skabe interesse for foreningens arbejde og give bestyrelsen et par ekstra hænder. Ideen er i øvrigt i tråd med en netop offentliggjort undersøgelse om frivillige i foreninger, hvor blandt andet tilknytning som ressourceperson er nævnt som et af fire tiltag.
Et kuriosum er, at foreningen har besluttet, at der hvert andet år serveres gule ærter til generalforsamlingen, og det følgende år spidstegt pattegris. Det giver et aldersmæssigt varieret fremmøde, men medlemmerne er tilsyneladende tilfredse med ordningen.
Viborg
Ved generalforsamlingen i Viborg forløb alt planmæssigt. Selvom lokalforeningen desværre ikke har sit eget lokale, var fremmødet alligevel flot med 22 medlemmer, inklusive bestyrelsen, der var mødt op.
Der blev valgt en ny kasserer, hvorefter uro bredte sig blandt mødets deltagere. Kassereren ville gøre op med kontantbetaling til arrangementer. Der gik heldigvis ikke længe, før en yngre deltager, der var mødt frem, fik beroliget forsamlingen med en fornuftig introduktion til brugen af MobilePay.
Med en ny ro i salen fortsatte mødet som planlagt. Også til denne generalforsamling blev der orienteret om hovedbestyrelsens og landsforeningens virke og initiativer, hvilket ligeledes blev taget godt imod.
Det blev nævnt, at Randers lokalforening har et godt samarbejde med øvrige foreninger i byen, herunder veterankoordinatoren, med hvem man aktivt deltager i bemandingen af den lokale veterancafé.
Derudover blev det anbefalet, at der blev opstillet en ny standardhjemmeside for Danmarks Veteraners lokalforening i Viborg.
Der var bred enighed blandt de gode viborgensiske medlemmer om, at de havde et særligt ansvar for at arrangere markeringen af mærkedagene i Mindelunden Rindsholm, da der blev nikket godt igennem ved denne pointering.
Lolland-Falster og Møn
Lolland-Falster og Møns lokalforening kan beskrives som en aktiv og godt forankret forening. Der er i øjeblikket 100 medlemmer, hvilket er en lille nedgang på 4 medlemmer siden 2024. Medlemmerne virker godt tilfredse med bestyrelsen, da alle bestyrelsesmedlemmer, inklusiv formanden, modtog genvalg på en helt ukompliceret aften. Dette var sikkert hjulpet godt på vej af de fremragende gule ærter med tilbehør.
Derefter blev de diskuterede emner fra formandsmødet, der fandt sted i slutningen af det foregående år, delt med de fremmødte i lokalet. Det næste punkt var implementeringen af veteranaftalen, som blev politisk besluttet d. 7. november 2024, inklusiv sekretariat. Med veteranaftalen forstås nye kommunale veteranpolitikker. Der er allerede etableret et godt, lokalt samarbejde med veterankoordinatorer.
I 2025 vil landsforeningen, ud over de faste mærkedage, også markere H.K.H. Prins Joachims 25-års jubilæum som protektor for Danmarks Veteraner og Veteranstøtten. Der bliver derfor lavet en særlig begivenhed – formentlig den 23. august 2025.
Formanden havde allerede beskrevet fokus på Balkan-veteranerne. Det sidste, der blev talt om, var ambassadør Jacob Ellemann-Jensen.
Man kan nok godt påstå, at man som medlem får noget for pengene. Danmarks Veteraner har nemlig bevist deres indflydelse i form af veteranaftalen – og en passant arrangementet d. 20. maj i Holmens Kirke, hvor Danmarks Veteraner også forventer donationer. Dernæst er der Hærløbet og den indsats, der ydes, samt at overskuddet går til Akutstøtten. Akutstøtten og, hvad den bruges til, er et behov, der ikke bliver mindre. Et arbejde, der også giver penge til Akutstøtten, er Ukraine-støtten og samarbejdet med frivillige i den ene ende og Enid Ingemanns Fond i den anden ende.
Sydvestjylland
Årets generalforsamling i Sydvestjylland var af et mindre format, da den blot bestod af bestyrelsen. Der var indkøbt forplejning. I første omgang var der stegt flæsk med persillesovs. Det blev efterfulgt af kaffe og kage. Hele bestyrelsen blev genvalgt.
Snakken gik mest på sagsbehandling, opgaver, aktiviteter og om fremmøde. Lokalforeningen har mange gode samarbejder i området, både med Veterancafeen, Veteraner ved Fjorden og Esbjerg Boldklub. Et andet godt samarbejde er med Varde Kommune.
Bestyrelsen var godt tilfreds med Danmarks Veteraners og Veteranstøttens fremtidige planer.
Sønderjylland
Generalforsamlingen i den sønderjyske lokalforening kan beskrives som fin og dejligt veltilrettelagt. Her kunne de 31 fremmødte medlemmer nyde godt af gullasch, kartofler og diverse drikkevarer. Og selvfølgelig blev mødet ikke afsluttet uden kaffe og kage.
Der blev valgt bestyrelse og gennemgået regnskab, beretninger og indkommende forslag.
Også her i det sønderjyske var medlemmerne positivt stemt over, hvad der rører sig i Danmarks Veteraner fremover.