I løbet af efteråret 2024 bliver der for alvor sat fokus de danske indsatser rundt om i verdens brændpunkter. Den 22. september lancerer DR den første af fem dokumentarudsendelser om 30 års internationale indsatser.
Danmarks Radio (DR) lancerer i september et nyt og ambitiøst fyrtårnstema under titlen “I krig for Danmark.” “I krig for Danmark” sætter fokus på den danske krigsindsats de seneste 30 år og menneskene bag: Soldaterne og deres familier.
”Krig og konflikt er på alle måder trist og tragisk. Det koster menneskeliv og driver folk på flugt mange steder i verden. Derfor fylder det også meget i den offentlige samtale herhjemme, hvor forsvar og det danske krigsengagement igen er genstand for debat. I DR ser vi det som en kerneopgave at bidrage til den fælles samtale, så danskerne får mest muligt viden og perspektiv om et emne, der er øverst på dagsordenen hos mange. Ambitionen med temaet ’I krig for Danmark’ er at skabe anledning til disse samtaler og hjælpe til give en forståelse af, hvad det kræver af et menneske og deres kære, når et land sender folk i krig. Det er noget, som læsere af dette magasin utvivlsomt kender til, og nogle lever med ar på krop og sjæl, og jeg håber, at vi sammen lykkedes med at skabe en god, fælles samtale om et svært emne,” siger Nikolaj Vitting Hermann, der er chef for indhold og samarbejder i DR.
Med “I krig for Danmark” sætter DR fokus på de mange sider, der findes af det at bære uniform, såvel før, under og efter en udsendelse. DR kan løfte nok så meget alene, men for at sikre, at der kommer mere bredde på, har DR indgået en række temasamarbejder med veteranforeninger og organisationer, bl.a. Danmarks Veteraner.
En rejse til frontlinjen
“Velkommen til Frontlinjen” er en ambitiøs dokumentar, der tager seerne med på en rejse, der starter ved rekruttering og uddannelse, fortsætter gennem missioner i konfliktområder og slutter med veteranernes hjemkomst og deres reintegration i det civile samfund. Dokumentarserien bygger på interviews, reportager og personlige historier, men tager også en samtale med dem, som vi kæmpede imod.
’Velkommen til Frontlinjen’ går tæt på de mennesker, der har været udsendt for Danmark i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den også et kritisk blik på de beslutninger, der blev truffet, da skiftende regeringer sendte danske soldater i krig, og om Danmark var tilstrækkeligt forberedt på at være en krigsførende nation i forhold til kompetencer, erfaring og materiel,” understreger Nikolaj Vitting Hermann, der er chef for indhold og samarbejder i DR.
Hen over de fem uger vil DR på en lang række af deres programflader har fokus på “Danmark i krig” og både lancere nye udgivelser af podcasten “Krig”, køre debatprogrammer og vise andre dokumentarprogrammer, som forsøger at give en indsigt i de udfordringer og oplevelser, som de danske soldater står overfor.
“Fælles for alt det indhold, man kommer til at møde på tværs af DR’s platforme, er, at det tager udgangspunkt i den danske krigsdeltagelse de seneste 30 år fortalt af dem, der var der, deres pårørende og dem, vi kæmpede imod. Når vi løfter et tema som dette, er det fordi, at krig og forsvar er væsentligt at forstå og forholde sig til i vores samtid. Derfor håber jeg, at vores indhold og fokus på emnet i samarbejde med veteraner, biblioteker og andre vigtige samarbejdspartnere, kan bidrage til, at danskerne føler sig endnu bedre rustet til at deltage i en større, fælles samtale. Og samtidig give et dybdegående kendskab til vores fælles nationale historie om den danske krigsdeltagelse i nyere tid, hvem der traf beslutningerne og hvad der lå til grund”, afslutter Nikolaj Vitting Hermann
Sammen med de forskellige temapartnere ønsker DR at gøre danskerne klogere på, hvad det kræver af det enkelte menneske at være soldat, hvilke tanker man gør sig ved frontlinjen, og hvordan man som pårørende reagerer.
Samarbejde med Danmarks Veteraner og Udsendt Af Danmark
For at give et autentisk og nuanceret billede har DR indgået et tæt samarbejde med Danmarks Veteraner. Organisationen, der har stor erfaring med at støtte soldater før, under og efter deres tjeneste bidrager sammen med projektet Udsendt Af Danmark med ekspertise, erfaringer og personlige historier.
Dette samarbejde sikrer, at temaet ikke kun bliver en skildring af militærlivet set udefra, men også giver stemme til de soldater, der har stået midt i det. Danmarks Veteraner vil blandt andet bidrage med adgang til netværk af tidligere soldater, der vil dele deres erfaringer fra frontlinjen og fra deres liv efter hjemkomsten. Dette inkluderer beretninger om de psykologiske og fysiske konsekvenser af krig samt de udfordringer og succeser, der følger med at finde en ny identitet som veteran.
Hold godt øje med dit lokale bibliotek
Som en del af temasamarbejdet vil en lang række biblioteker i løbet af efteråret lave en lang række arrangementer, hvor du kan ”låne en soldat” og tale med vedkommende, debatarrangementer og personlige foredrag.
Du kan se alle foredragene og læse mere her