GIV AGT 💂 Ugens Virtuelle Udpluk – MINUSMA, Mali 2013 –

Men inden du fortsĂŚtter vil vi gerne bringe en nyhed
Fra den 22. april vil du ogsü kunne høre ugens virtuelle udpluk som podcast, det er hver torsdag kl. 19.00

I det vestlige Afrika ligger den tidligere franske koloni Mali – et land der i lang tid har været plaget af bl.a. korruption, brud på menneskerettighederne, oprør og en svag regeringsledelse. Interne stridigheder bevirkede, at visse militære grupper arbejdede for, at det nordlige Mali burde være selvstændigt.
En südan gruppe er f.eks. National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA). Denne gruppe mente, at Azawad, som er den nordlige region i Mali, burde vÌre selvstÌndigt, og i 2012 udførte MNLA i samarbejde med bl.a. Al-Qaeda flere angreb i regionen. Disse angreb drev Malis militÌr ud af Azawad og MNLA overtog regionen, hvorefter de uofficielt tildelte regionen selvstÌndighed. En del af Malis hÌr var oprørte over, at regeringen ikke kunne styre urolighederne i Azawad og kuppede derfor Malis regering.
Uroligheder resulterede i, at MNLA hurtigere fik det fulde overtag over Azawad. Da MNLA i 2013 efterfølgende forsøgte at få mere territorie end blot Azawad, anmodede FN’s specielle repræsentant for Vestafrika om, at FN støttede Malis styrende autoriteter for at undgå en humanitær katastrofe i landet.
Med hjÌlp fra FN, den franske hÌr, Malis hÌr og The African-led International Support Mission to Mali (AFISMA) blev oprørsgrupperne slüet i 2013. Selvom man havde füet kontrollen over store dele af Mali tilbage, var der stadig terroraktioner og megen uro i landet.

FN´s forbliven i landet var nødvendig, og verdenssamfundet indledte i 2013 fredsoperationen i Mali under navnet MINUSMA med det formül at neddÌmpe urolighederne i landet og hjÌlpe autoriteter i Mali med at fü genetableret landet.
Mali er blot et af de lande, hvor det internationale samfund ønsker stabilitet. Hele Sahel-regionen, der bestür af Burkina Faso, Chad, Mali, Mauretanien, Niger, Senegal og Sudan udgør et samlet omrüde syd for Sahara, hvor sikkerhedssituationen bekymrer bl.a. med terrorgrupper.

Efter henvendelse fra FN besluttede et enstemmigt Folketing at bidrage til MINUSMA, og nye beslutningsforslag er løbene blevet godkendt.
Danmark har været engageret i Mali siden 2013, herunder bidrag til de fransk-ledede indsatser. Hvad angår FN’s operation MINUSMA, er den stadig aktiv.

Danmark har fra starten af operationerne i Mali løbende bidraget med personel og materiel, herunder stabsofficerer, C-130 Hercules transportfly med besÌtning, støtte- og beskyttelsespersonel, ligesom HjemmevÌrnet har deltaget med bevogtningspersonel og politiet med et antal personer.
Süledes deltog Danmark i 2013 med et transportfly til den fransk-ledede Operation Serval, der i 2012-2014 var forløberen for de efterfølgende indsatser.
I 2014 var der udsendt personer til ”All Sources Information Fusion Unit”.

I perioden fra marts 2015 til december 2016 var en dansk generalmajor Force Commander (styrkechef) for MINUSMA.
I perioden fra april til december 2016 stillede Danmark med samme hold som i 2014 og et bidrag fra JÌgerkorpset til missionen i Mali inkl. støtte fra HÌren i form af logistik og efterretningspersonel, og fra december 2019 til ultimo 2020 med to transporthelikoptere samt tilhørende personel til indsatsen i Operation Barkhane i Sahel-regionen.

LĂŚs meget mere om missionen pĂĽ:

infocenter-kastellet.dk

God lĂŚselyst og god dag.

Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.