Medaljeparade for UNGCI er rykket

I seneste nummer af landsforeningens blad “Danmarks Veteraner” (nr. 1/2022) blev det oplyst, at Udenrigsministeriet nu har fået FN til at godkende mere end 200 ansøgninger om tildeling af FN-medaljen for indsatsen i ”den glemte mission”, fredsvagterne i Irak (UNGCI) tilbage i 1990’erne.
Det blev endvidere oplyst, at landsforeningen sammen med Udenrigsministeriet arbejdede med at få planlagt en parade den 26. Juni 2022 i Kastellet som ramme for overrækkelse af medaljen til den enkelte udsendte.
Udenrigsministeriet har imidlertid nu – henset til bl.a. de aktuelle situation andetsteds i Europa – oplyst, at det alligevel ikke kan lade sig gøre at gennemføre paraden den 26. juni, men at ministeriet i stedet for nu arbejder med at finde en dato i 2. halvår 2022.
Så snart landsforeningen fra Udenrigsministeriet får oplysning om en ny dato, vil der straks blive oplyst herom via landsforeningens hjemmeside, Facebookside og i landsforeningens blad.
Hvornår den ellers planlagte parade kommer til at finde sted, ved vi endnu ikke. Vi venter på det officielle Danmark og presser på for at få en udmelding.

I Danmark Veteraners medlemsblad i sensommeren 2021, havde veteran Jens Voigt dette indlæg om en genforening 30 år efter, genlæs det herunder.
Du kan også læse mere om missionen og se Jens Voigts personlige fortællinger på www.udsendtafdanmark.dk

 

UNGCI 1991 – 2021

Den 27. juni 1991 lettede det første af to fly mod Geneve, Schweiz, og derfra videre mod det endelige mål: Irak.

Her 30 år efter, næsten på dagen, den 26. juni 2021 mødtes godt 25 tidligere UNGCI-veteraner på Kastellet i København for af fejre 30- års jubilæum for missionens start. KASTELLET Da vi nu missede 25-året, var vi fast besluttet på, at 30-året ikke skulle gå upåagtet hen. Det lykkedes os at samle de, som nu kunne på denne dag. De kom fra hele landet, fra det mørkeste Jylland til det solrige Bornholm.

Efter aftale med kommandanten på Kastellet, major Allan Bo Petersen, fik vi reserveret Mindemonumentet til vores lille parade. Dette takker vi meget for. Vi havde aftalt at mødes klokken 13.00, og ved halv et-tiden begyndte de første at indfinde sig. Gensynsglæden var stor, da de fleste ikke havde set hinanden, siden vi vendte hjem.

PARADE OG INFORMATIONSCENTER

Vi trak op til Monumentet omkring kl 13.00, hvor vi holdt en parade og lagde en buket blomster til minde om dem, som havde betalt den ultimative pris, og vi mindedes dem, som ikke var med os mere. Så fik vi taget et gruppebillede og nogle enkelte holdbilleder. Der var mødt folk op fra hovedsageligt hold 1, 2, 3 og 5. Så stod den på small-talk indtil ved 14-tiden, hvor vi gik over og så det nye Informationscenter på Kastellet, som åbnede sidste år. Egentligt var der lukket, men sekretær for Monumentkomitéen, Neel Guldbech, havde været så flink at åbne specielt for os. Det var vi dybt taknemmelige for, og Neel skal have en stor tak. Vi sluttede af med en øl/vand på P-pladsen foran Kastels-kirken.

GRILL

Derefter kørte de, der havde tid og lyst, til Herlev, hvor Alf Døj havde været så storsindet at stille sit hus til rådighed for et grill-arrangement. Her blev hygget, fortalt historier, drukket og spist, og til sidst set fodbold: Danmark – Wales.

KOMMENTARER FRA DELTAGERNE

Lad mig slutte af med nogle ord sagt af deltagerne: ”Tak for et fint UNGCI-træf. Særlig tak til Jens Voigt og Alf Døj”. ”Når jeg betragter jer alle og trækker ca. 30 år fra jeres alder, lytter til erindringer, historier og oplevelser, tænker jeg på, hvad sådan nogle unge “drengerøve” har set, hørt, lugtet, sanset og så har skullet agere i. Tænker, at det både har modnet og ridset. Uanset hvad, så tak for turen og jeres selskab – dengang og i dag.” ”Én af de dage, man bare må opleve, har jeg haft i dag. På godt initiativ fra Jens Voigt har godt 25 folk fra flere hold været samlet på først Kastellet og senere hos mig.” ”En utrolig dejlig dag med gode minder og snakke med en masse indforståethed mellem linjerne. Tak fordi I tog jer tiden.”

ALT I ALT – EN MINDEVÆRDIG DAG

Aktuelt

Invitation til NORDIC TOUR på MC

Nordic Tour 2024 - 26. Juli til 5. august På Nordic Tour mødes 10 veteraner fra hvert af de nordiske lande og kører motorcykel sammen. Turen går på omgang mellem de nordiske lande og veteranforbund, og i år bliver turen arrangeret af veteraner i det sydlige Finland....

MC Touring indkalder til generalforsamling

Kære veteraner, motorcyklister og medlemmer af Danmarks Veteraners MC Touring Indkaldelse til foreningens første ordinære generalforsamling på KFUM Soldaterhjem Treldevej 99, 7000 Fredericia lørdag d. 16. marts kl. 12.30. Tilmelding sker til Vrcfyn@mail. dk senest d....

Tilmelding til vandretur til Island

Tilmeldingen lukker automatisk, når der er kommet 30 ansøgninger. Ansøgningen lukkede 1. februar kl. 15.45. Herefter vil turudvalget trække lod blandt ansøgerne.  Du kan læse om turen her    

Vil du med på vandretur til Island?

Friluftsudvalget tager på vandretur på Island med 8 deltagere. Vi skal besøge Hornstrandir, et fantastisk naturreservat i Islands yderste hjørne, kun 50 kilomter fra Polarcirklen. Et sted, hvor kun få mennesker bor om sommeren og hvor naturen er, som den altid har...