En dejlig uforglemmelig dag i oktober 2018

Artikel skrevet af Carl Åkerlund og billeder er taget af Steen “Fynbo” Hansen

Fredag den 26. oktober 2018 vil for alle, der deltog i Danmarks Veteraners 50-års jubilæum stå som en helt særlig dag.

Den stemning, der herskede lige fra veteraner og pårørende mødte var noget helt enestående tillige med den gensynsglæde, der opstod, når man pludselig mødte en kammerat, man ikke havde set i 25 år.

Efter indskrivning var messerne åbne og snart fyldt op med glade veteraner og pårørende. Her var der mulighed for at få væskebalancen i orden tillige med, at der inden paraden blev serveret sandwich.

Jubilæumsparaden var også unik, 374 deltagere med Slesvigske Musikkorps, Telegrafregimentets fane samt æreskommando, Danmarks Veteraners flagborg bestående af 21 faner, 17 veteraner med 50 års medlemskab af Danmarks Veteraner, 25- og 50 års jubilarer fra Balkan og Cypern, øvrige veteraner og pårørende samt gæster.

Honnørmodtager og hovedtaler og Danmarks Veteraners protektor H.K.H. Prins Joachim fik ved ankomst at vide, at H.K.H. ved starten af paraden ville blive dekoreret med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i guld.

H.K.H. Prins Joachim inspicerede paraden og indtog plads i gæstepavillonen, hvorefter landsformanden Niels Hartvig Andersen holdt velkomsttale sluttende med at kalde H.K.H. Prins Joachim frem. Landsformanden hædrede H.K.H. med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i guld, for i 18 år at have været protektor for Danmarks Veteraner.

H.K.H. Prins Joachim replicerede “Jeg havde ca. et minut til at forberede mig på den medalje, jeg netop har modtaget. Jeg er dybt rørt. Tak til landsformanden, men tak til jer alle sammen for den tillid I viser mig og fordi I gør og hvad I har gjort.”


Prins Joachim fortsatte ”Som protektor er det en umådelig glæde, at stå her i Fredericia og fejre danske veteraners 50-års jubilæum. For præcis 50 år siden blev De Blå Baretter stiftet. Hensigten var at skabe et sted, hvor veteranerne kunne samles og fastholde kammeratskabet og de gode minder og røverhistorierne.”

Næste taler var repræsentant for Forsvarets øverste ledelse, generalmajor Kenneth Petersen, der ønskede tillykke med jubilæet samt roste veteranerne samt det veteranarbejde, der blev gjort af Danmarks Veteraner.

Oberst Jens Lønborg, formand for FN-Museets Præsidium var sidste taler, obersten ønskede også Danmarks Veteraner tillykke med jubilæet og fortsatte ”Jeg kan jo ikke komme til et jubilæum uden at med bringe en gave.” Derefter forærede obersten til landsformanden en papkasse med gavekort, som skulle være til gavn for Danmarks Veteraners medlemmer.

Slesvigske Musikkorps uropførte derefter en march, komponeret til veteraner og specielt til veteranernes pårørende.

Derefter begyndte dekoreringen af først de17 jubilarer, der havde været medlem i 50 år af først De Blå Baretter senere og nuværende Danmarks Veteraner.

Næste punkt var dekorering af 25- og 50-års mindemedalje til jubilarer fra Balkan og Cypern.

3 medaljemodtagere blev kaldt frem fra geleddet og dekoreret af landsformanden med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i bronze.

13 medaljemodtagere blev herefter kaldt frem fra geleddet og H.K.H. Prins Joachim dekorerede medaljemodtagerne med The Board of the Nordic Blue Berets Medal of Honour, 3 fik medaljen i sølv og 10 fik medaljen i bronze.

Under dekoreringen, havde alle nydt musikken fra Slesvigske Musikkorps.

Næste punkt var opløsning af paraden med først Telegrafregimentets fane og æreskommando, dernæst H.K.H. Prins Joachim, faneborgen, gæsterne og øvrige, med det formål at deltage i receptionen, der foregik i Kantinen.

Under receptionen blev én af medstifterne og den første landsformand samt æresmedlem Torben Alstrup-Nielsen dekoreret af nuværende landsformand med medaljen for 50-års medlemskab. Torben Alstrup-Nielsen holdt en svartale og udbragte et leve for Danmarks Veteraner.

Med afslutning af receptionen var festlighederne ikke slut, nej for i Tøjhuset nede i Fredericia By, startede klokken 2100 en rockkoncert med Guns N´ Roses-Jams og til denne musik kunne veteranerne rigtigt få smurt øregangene.

Efter rockkoncerten sluttede dagen for veteranerne og deres pårørende samt alle fredericianere med et gevaldigt og flot fyrværkerishow.

Dagen havde for alle deltagere været en dejlig uforglemmelig dag, som børnebørnene vil høre meget mere om.

Aktuelt

Veteranstøttens VETCAMP 2024

Veteranstøtten gentager succesen med VETCAMP på Lanzarote i et samarbejde med KrogagerFonden og Club La Santa. VETCAMP 2024 gennemføres på Lanzarote i perioden 15. – 22. NOV 2024. VETCAMP 2024 giver dig en unik mulighed for at komme i gang igen gennem en lang række...

Fribilletter til Opera Hedeland

Så er det nu, der kan bestilles billetter til årets forestilling i Opera Hedeland. Billetterne er til 9. august 2024 og kun 9. august 2024 Billetterne fordeles efter ”først til mølle princippet”, så udfyld formularen nederst på siden og tryk på SEND. Efterfølgende vil...

Veterankommando til Flagdag d. 5. september i København

Kære veteran Den 5. september fejrer Danmark vores udsendte med markeringer nationalt og lokalt i kommunerne. Du har som tidligere udsendt mulighed for at deltage i den nationale markering i København ved at indgå i Danmarks Veteraners særlige veterankommando. Hvis du...

Ændring af våbenloven

Ved medlem af Hovedbestyrelsen Birger Kjer Hansen Med virkning fra 1. juli 2024 har Folketinget i det sene forår vedtaget nogle ændringer af våbenloven, der især betyder følgende: Personer, der har begået grove lovovertrædelser eller er meddelt tilhold, opholdsforbud...

Arctic MC Tour 2024

Danmarks Veteraners MC Touring inviterer hermed 10 Veteraner med MC på en uforglemmelig tur til Færøerne, og deltagelse i fejring af vores flagdag sammen med Arktisk Kommando og Danmarks Veteraners lokalafdeling på Færøerne. Programmet for turen er;      Afg....

Danmarks Veteraners medlemsmagasin er ude nu

Så er den seneste udgave af medlemsmagasinet sendt i trykken. Og kan du ikke vente til den lander i postkassen i løbet af uge 26, så kan du læse den online version lige her. Klik på billedet

Skal du med Lolland Rundt?

Hvis du vil med, så har Veteranstøttens Aktivitetsudvalgt købt en række pladser til Lolland Rundt. Du tilmelder dig på mail til kontakt@lollandrundt.dk. Det vil være en veteran, der modtager din tilmelding og sørger for at registrere dig og dine ønsker. Afregning sker...

Invitation til Veterantræf d. 27. – 28. september 2024

Det traditionelle Veterantræf for veteraner starter i år med et Veteran- og Gensynstræf, den 27. september. D.v.s., at alle veteraner fra alle værn af Forsvar, Hjemmeværn, Beredskabsstyrelsen, politi, Civile myndigheder m.fl., uanset om de er jubilarer eller ej –...

Danmarks Veteraner i Hjernekassen på P1

Landsformand Carsten Rasmussen har været i Hjernekassen sammen med veteranen Mads for at tale med Peter Lund Madsen om det at være udsendt. Lyt her: