En dejlig uforglemmelig dag i oktober 2018

Artikel skrevet af Carl Åkerlund og billeder er taget af Steen “Fynbo” Hansen

Fredag den 26. oktober 2018 vil for alle, der deltog i Danmarks Veteraners 50-års jubilæum stå som en helt særlig dag.

Den stemning, der herskede lige fra veteraner og pårørende mødte var noget helt enestående tillige med den gensynsglæde, der opstod, når man pludselig mødte en kammerat, man ikke havde set i 25 år.

Efter indskrivning var messerne åbne og snart fyldt op med glade veteraner og pårørende. Her var der mulighed for at få væskebalancen i orden tillige med, at der inden paraden blev serveret sandwich.

Jubilæumsparaden var også unik, 374 deltagere med Slesvigske Musikkorps, Telegrafregimentets fane samt æreskommando, Danmarks Veteraners flagborg bestående af 21 faner, 17 veteraner med 50 års medlemskab af Danmarks Veteraner, 25- og 50 års jubilarer fra Balkan og Cypern, øvrige veteraner og pårørende samt gæster.

Honnørmodtager og hovedtaler og Danmarks Veteraners protektor H.K.H. Prins Joachim fik ved ankomst at vide, at H.K.H. ved starten af paraden ville blive dekoreret med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i guld.

H.K.H. Prins Joachim inspicerede paraden og indtog plads i gæstepavillonen, hvorefter landsformanden Niels Hartvig Andersen holdt velkomsttale sluttende med at kalde H.K.H. Prins Joachim frem. Landsformanden hædrede H.K.H. med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i guld, for i 18 år at have været protektor for Danmarks Veteraner.

H.K.H. Prins Joachim replicerede “Jeg havde ca. et minut til at forberede mig på den medalje, jeg netop har modtaget. Jeg er dybt rørt. Tak til landsformanden, men tak til jer alle sammen for den tillid I viser mig og fordi I gør og hvad I har gjort.”


Prins Joachim fortsatte ”Som protektor er det en umådelig glæde, at stå her i Fredericia og fejre danske veteraners 50-års jubilæum. For præcis 50 år siden blev De Blå Baretter stiftet. Hensigten var at skabe et sted, hvor veteranerne kunne samles og fastholde kammeratskabet og de gode minder og røverhistorierne.”

Næste taler var repræsentant for Forsvarets øverste ledelse, generalmajor Kenneth Petersen, der ønskede tillykke med jubilæet samt roste veteranerne samt det veteranarbejde, der blev gjort af Danmarks Veteraner.

Oberst Jens Lønborg, formand for FN-Museets Præsidium var sidste taler, obersten ønskede også Danmarks Veteraner tillykke med jubilæet og fortsatte ”Jeg kan jo ikke komme til et jubilæum uden at med bringe en gave.” Derefter forærede obersten til landsformanden en papkasse med gavekort, som skulle være til gavn for Danmarks Veteraners medlemmer.

Slesvigske Musikkorps uropførte derefter en march, komponeret til veteraner og specielt til veteranernes pårørende.

Derefter begyndte dekoreringen af først de17 jubilarer, der havde været medlem i 50 år af først De Blå Baretter senere og nuværende Danmarks Veteraner.

Næste punkt var dekorering af 25- og 50-års mindemedalje til jubilarer fra Balkan og Cypern.

3 medaljemodtagere blev kaldt frem fra geleddet og dekoreret af landsformanden med Danmarks Veteraners Fortjenstmedalje i bronze.

13 medaljemodtagere blev herefter kaldt frem fra geleddet og H.K.H. Prins Joachim dekorerede medaljemodtagerne med The Board of the Nordic Blue Berets Medal of Honour, 3 fik medaljen i sølv og 10 fik medaljen i bronze.

Under dekoreringen, havde alle nydt musikken fra Slesvigske Musikkorps.

Næste punkt var opløsning af paraden med først Telegrafregimentets fane og æreskommando, dernæst H.K.H. Prins Joachim, faneborgen, gæsterne og øvrige, med det formål at deltage i receptionen, der foregik i Kantinen.

Under receptionen blev én af medstifterne og den første landsformand samt æresmedlem Torben Alstrup-Nielsen dekoreret af nuværende landsformand med medaljen for 50-års medlemskab. Torben Alstrup-Nielsen holdt en svartale og udbragte et leve for Danmarks Veteraner.

Med afslutning af receptionen var festlighederne ikke slut, nej for i Tøjhuset nede i Fredericia By, startede klokken 2100 en rockkoncert med Guns N´ Roses-Jams og til denne musik kunne veteranerne rigtigt få smurt øregangene.

Efter rockkoncerten sluttede dagen for veteranerne og deres pårørende samt alle fredericianere med et gevaldigt og flot fyrværkerishow.

Dagen havde for alle deltagere været en dejlig uforglemmelig dag, som børnebørnene vil høre meget mere om.

Aktuelt

Danmarks Veteraners MC Touring sæsonstart

Vi lægger blødt ud på MC-sæsonen for Veteraner på MC med tilbud om deltagelse i åbning af Egeskov hvor der - udover deltagelse af flere tusinde mc´er - er gratis adgang (for dem på mc) til både det omfattende museum og den flotte park. Vi har booket hele Årup...

Motorcykeltur til Kongernes Nordsjælland d. 24. – 26. maj

Vil du med ud og se Nordsjælland, når bøgen er sprunget ud og skoven er flottest? Vi mødes fredag i Snekkersten, hvor vi har skaffet indkvartering på Beredskabsstyrelsens Kursuscenter. Lørdag skal vi ud og køre på de små veje i Nordsjælland og se Krudtmuseet i...

NATO parade i Kastellet

En festlig og minderig parade i anledning af NATOs 75 års jubilæum er veloverstået. Et stort fremmøde at såvel inviterede fra vores allieredes ambassader, forsvaret, samarbejdspartnere, veteraner og medaljemodtagere. I dagens anledning blev der overrakt en...

Store Legedag i Madsby Legepark i Fredericia

Danmarks Veteraner & Veteranstøtten og Familienetværket inviterer til oplevelse- og legedag i Madsby Legepark Fredericia                   Sted: Lumbyesvej 45, 7000 Fredericia Tid: Lørdag den 20. april 2024 kl. 09.00 – 18.00 Veteraner/veteraner med ægtefælle,...