GIV AGT đź’‚ – Ugens Virtuelle Udpluk – ISAF Helmand 2006 – 2014.

ISAF talte mere end 130,000 soldater fra 51 NATO- og partnerlande og var derved en af de største koalitioner i verdenshistorien og den mest omfangsrige NATO mission til dato.

Efter det Al-Qaeda orkestrerede angreb på New York 11. september 2001 igangsatte USA, med mandat fra FN, en international koalition, som havde til formål at bekæmpe terrororganisationen Al-Qaeda samt den siddende Taleban-regering i Afghanistan.
Kort efter vedtog FN’s SikkerhedsrĂĄd rammerne for en international militær styrke, der skulle støtte den midlertidige regering, under navnet International Security Assistance Force (ISAF).
FN ønskede at sammensætte en større styrke med et internationalt folkeretligt mandat, der kunne garantere sikkerheden i Kabul og omegne.
ISAF’s kommando roterede indledningsvist hver sjette mĂĄned imellem frivillige nationer. Dette system viste sig imidlertid ineffektiv, hvorfor ISAF kom under NATO’s kommando i august 2003 pĂĄ opfordring fra bĂĄde FN og den afghanske regering.

Den 8. april 2006 ankom det første hold danske soldater til Camp Bastion i Helmand-provinsen. I Helmand-provinsen ydede Danmark mellem 2006 og 2014 sit absolut største og mest koncentrerede bidrag til indsatsen i Afghanistan. Helmand var i forvejen kendt som en Taleban-højborg, hvor oprørsgruppen nød bred opbakning blandt lokalbefolkningen. Derved var provinsen ogsĂĄ en af de mest usikre og ustabile regioner i landet. Allerede fra Hold 1 var der hĂĄrde kampe imellem danske soldater og Taleban – kampe af stor intensitet og i en styrke, som danske styrker ikke har deltaget i siden 1864.

De første to hold bestod af henholdsvis 1. – og 2. Lette Opklaringseskadron og talte ca. 250 mand hver. Fra hold 2 bidrog Danmark desuden med CIMIC -officerer, ARTHUR-radarer og et Nationalt Støtteelement til indsatsen i Helmand. OgsĂĄ stabsfolk, militærpoliti, ammunitionsrydningsbidrag, styrker fra Jægerkorpset og logistikkompagni har bidraget, herunder ingeniør- og kommunikationsdetachement. Hold 3 var primært en spejdereskadron og hold 4 et mekaniseret infanterikompagni.
Hold 4 blev gradvist udvidet til en bataljonstørrelse. Forøgelsen af det danske kontingent skete i to tempi, først med en spejdereskadron hvor bidraget til Helmand talte ca. 400 soldater. Senere, blev bidraget forøget til ca. 550 mand – og med yderligere en kampvognsdeling var styrken pĂĄ ca. 700 soldater.

I løbet af hold 10 begyndte sikkerheden i det danske ansvarsområde, Nahr-e Saraj og hovedbyen Gereshk, at være på et niveau, hvor afghanske sikkerhedsstyrker og politi kunne overtage visse opgaver fra ISAF. Derfor begyndte uddannelse af lokale politi- og hærstyrker at blive prioriteret. De militære sikkerhedsoperationer fortsatte stadig, men blev i stigende grad udført i samarbejde med afghanske bataljoner (kandakker). Hold 12 var den sidste danske kampgruppe med eget operationsområde, og fra hold 13 var halvdelen af de danske soldater indsat for at uddanne afghanske sikkerhedsstyrker.

Herefter begyndte hjemsendelse af materiel og gradvis tilbagetrækning af danske soldater på de efterfølgende hold, hvor kapacitetsopbygning og organisatoriske opgaver begynder at blive vægte højere end kampoperationer.
Hold 17 forlod provinsen 1. august 2014 og blev derved det sidste danske ISAF kontingent i Helmand.

Hjemmeværnet bidrog i 2008 med en deling på ca. 30 mand til indsatsen i Helmand-provinsen. Delingerne var udsendt i flere omgange frem til 2014 med den primære opgave at hjælpe med bevogtning af de danske lejre. Hovedindsatsen lå i MOB Price, men i perioder også bevogtning af de fremskudte baser, såsom Armadillo og Bridzar.
Hjemmeværnet bidrog i 2013 med tre landbrugseksperter til Helmand, der skulle rådgive de afghanske bønder i at øge udbyttet af landbruget.

20. juli 2009 overtog Danmark kommandoen over felthospitalet i Camp Bastion, Helmand. Det var første gang, at Danmark havde stået i spidsen for et felthospital i en krigszone. 97 danske læger og sygeplejersker bidrog sammen med 45 briter og 43 amerikanere til behandling af ISAF-soldater og afghanere. Bidraget blev trukket hjem oktober, 2009.

I 2014 afsluttedes NATO’s International Security Assistance Force, da de afghanske sikkerhedsstyrker overtog ansvaret for Afghanistans sikkerhed.

Læs meget mere om missionen på infocenter-kastellet.dk

God læselyst og god dag.

 

Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.

Aktuelt

Invitation til NORDIC TOUR pĂĄ MC

Nordic Tour 2024 - 26. Juli til 5. august På Nordic Tour mødes 10 veteraner fra hvert af de nordiske lande og kører motorcykel sammen. Turen går på omgang mellem de nordiske lande og veteranforbund, og i år bliver turen arrangeret af veteraner i det sydlige Finland....

MC Touring indkalder til generalforsamling

Kære veteraner, motorcyklister og medlemmer af Danmarks Veteraners MC Touring Indkaldelse til foreningens første ordinære generalforsamling på KFUM Soldaterhjem Treldevej 99, 7000 Fredericia lørdag d. 16. marts kl. 12.30. Tilmelding sker til Vrcfyn@mail. dk senest d....

Tilmelding til vandretur til Island

Tilmeldingen lukker automatisk, nĂĄr der er kommet 30 ansøgninger. Ansøgningen lukkede 1. februar kl. 15.45. Herefter vil turudvalget trække lod blandt ansøgerne.  Du kan læse om turen her    

Vil du med pĂĄ vandretur til Island?

Friluftsudvalget tager på vandretur på Island med 8 deltagere. Vi skal besøge Hornstrandir, et fantastisk naturreservat i Islands yderste hjørne, kun 50 kilomter fra Polarcirklen. Et sted, hvor kun få mennesker bor om sommeren og hvor naturen er, som den altid har...