GIV AGT 💂 – Ugens Virtuelle Udpluk – ISAF Helmand 2006 – 2014.

ISAF talte mere end 130,000 soldater fra 51 NATO- og partnerlande og var derved en af de største koalitioner i verdenshistorien og den mest omfangsrige NATO mission til dato.

Efter det Al-Qaeda orkestrerede angreb på New York 11. september 2001 igangsatte USA, med mandat fra FN, en international koalition, som havde til formål at bekæmpe terrororganisationen Al-Qaeda samt den siddende Taleban-regering i Afghanistan.
Kort efter vedtog FN’s Sikkerhedsråd rammerne for en international militær styrke, der skulle støtte den midlertidige regering, under navnet International Security Assistance Force (ISAF).
FN ønskede at sammensætte en større styrke med et internationalt folkeretligt mandat, der kunne garantere sikkerheden i Kabul og omegne.
ISAF’s kommando roterede indledningsvist hver sjette måned imellem frivillige nationer. Dette system viste sig imidlertid ineffektiv, hvorfor ISAF kom under NATO’s kommando i august 2003 på opfordring fra både FN og den afghanske regering.

Den 8. april 2006 ankom det første hold danske soldater til Camp Bastion i Helmand-provinsen. I Helmand-provinsen ydede Danmark mellem 2006 og 2014 sit absolut største og mest koncentrerede bidrag til indsatsen i Afghanistan. Helmand var i forvejen kendt som en Taleban-højborg, hvor oprørsgruppen nød bred opbakning blandt lokalbefolkningen. Derved var provinsen også en af de mest usikre og ustabile regioner i landet. Allerede fra Hold 1 var der hårde kampe imellem danske soldater og Taleban – kampe af stor intensitet og i en styrke, som danske styrker ikke har deltaget i siden 1864.

De første to hold bestod af henholdsvis 1. – og 2. Lette Opklaringseskadron og talte ca. 250 mand hver. Fra hold 2 bidrog Danmark desuden med CIMIC -officerer, ARTHUR-radarer og et Nationalt Støtteelement til indsatsen i Helmand. Også stabsfolk, militærpoliti, ammunitionsrydningsbidrag, styrker fra Jægerkorpset og logistikkompagni har bidraget, herunder ingeniør- og kommunikationsdetachement. Hold 3 var primært en spejdereskadron og hold 4 et mekaniseret infanterikompagni.
Hold 4 blev gradvist udvidet til en bataljonstørrelse. Forøgelsen af det danske kontingent skete i to tempi, først med en spejdereskadron hvor bidraget til Helmand talte ca. 400 soldater. Senere, blev bidraget forøget til ca. 550 mand – og med yderligere en kampvognsdeling var styrken på ca. 700 soldater.

I løbet af hold 10 begyndte sikkerheden i det danske ansvarsområde, Nahr-e Saraj og hovedbyen Gereshk, at være på et niveau, hvor afghanske sikkerhedsstyrker og politi kunne overtage visse opgaver fra ISAF. Derfor begyndte uddannelse af lokale politi- og hærstyrker at blive prioriteret. De militære sikkerhedsoperationer fortsatte stadig, men blev i stigende grad udført i samarbejde med afghanske bataljoner (kandakker). Hold 12 var den sidste danske kampgruppe med eget operationsområde, og fra hold 13 var halvdelen af de danske soldater indsat for at uddanne afghanske sikkerhedsstyrker.

Herefter begyndte hjemsendelse af materiel og gradvis tilbagetrækning af danske soldater på de efterfølgende hold, hvor kapacitetsopbygning og organisatoriske opgaver begynder at blive vægte højere end kampoperationer.
Hold 17 forlod provinsen 1. august 2014 og blev derved det sidste danske ISAF kontingent i Helmand.

Hjemmeværnet bidrog i 2008 med en deling på ca. 30 mand til indsatsen i Helmand-provinsen. Delingerne var udsendt i flere omgange frem til 2014 med den primære opgave at hjælpe med bevogtning af de danske lejre. Hovedindsatsen lå i MOB Price, men i perioder også bevogtning af de fremskudte baser, såsom Armadillo og Bridzar.
Hjemmeværnet bidrog i 2013 med tre landbrugseksperter til Helmand, der skulle rådgive de afghanske bønder i at øge udbyttet af landbruget.

20. juli 2009 overtog Danmark kommandoen over felthospitalet i Camp Bastion, Helmand. Det var første gang, at Danmark havde stået i spidsen for et felthospital i en krigszone. 97 danske læger og sygeplejersker bidrog sammen med 45 briter og 43 amerikanere til behandling af ISAF-soldater og afghanere. Bidraget blev trukket hjem oktober, 2009.

I 2014 afsluttedes NATO’s International Security Assistance Force, da de afghanske sikkerhedsstyrker overtog ansvaret for Afghanistans sikkerhed.

Læs meget mere om missionen på infocenter-kastellet.dk

God læselyst og god dag.

 

Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.

Aktuelt

Invitation til Fanebærerkursus

Er du fanebærer, inviterer Danmarks Samfundet til fanebærerkursus i Kolding. Læs venligst vedhæftede invitation

Nijmegenmarch 2024

Veteranstøttens Marchhold gennemførte atter engang årets klassiker over dem alle: Nijmegenmarch 2024. Tekst: Torben Rønne Fotos: Nijmegenholdets topfotografer Marchholdet gennemførte for tolvte gang Nijmegenmarchen under den brændende hollandske sol, og det i...

I krig for Danmark – temasamarbejde med DR og landets biblioteker

I løbet af efteråret 2024 bliver der for alvor sat fokus de danske indsatser rundt om i verdens brændpunkter. Den 22. september lancerer DR den første af fem dokumentarudsendelser om 30 års internationale indsatser.   Danmarks Radio (DR) lancerer i september et nyt og...

Åndedrætstræning for veteraner – København

Veteranstøttens aktivitetsudvalg har lavet et samarbejde med Innercise, som har flere års erfaring fra såvel forsvaret, men også med det at trække vejret. UPDATE: 2. september: ALT ER FULDT BOOKET Henover fire gange i løbet af september og oktober inviterer vi...

MC weekend på Djursland

Vil du med ud og nyde de små veje på Djursland på din motorcykel? Vi mødes i Hevringlejren, fredag d. 27. september fra kl. 16.00 til aftensmad, socialt samvær og indkvartering. Lørdag kører vi på oplevelse af de små veje på Djursland til et par lokale seværdigheder,...

Danmarks Veteraner til Opera Hedeland

Igen i år, blev Danmarks Veteraner betænkt med et større antal fribilletter til årets forestilling i Opera Hedeland. Danmarks Veteraner er taknemmelig for, at der tænkes på os veteraner og vores pårørende. Vejrudsigterne op til fredag 9. august 2024 lød ikke lovende,...

AFLYST Nijmegenmarchen gensynstræf d. 21. sept. 2024

Veteranstøttens Idrætsudvalg aflyser hermed Gensynstræf med Nijmegenmarchens Hold 2012 - 2024 den 21. septemberpå grund af manglende tilmelding (kun 6 tilmeldte) Kære Nijmegenmarch veteran 2012 - 2024 Du inviteres til gensynstræf lørdag den 21. SEP 2024 hos Jydske...

Outdoortur til Sverige

Kom med på en ny tur med Friluftsudvalget under Veteranstøtten. Turen går til området omkring Halmstad i Sverige hvor vi har fundet en hyggelig hytte i skoven, som bliver vores base. Herfra udgår nogle vandreture i de store naturområder omkring Halmstad og fokus for...

Invitation til BonBon Land

Veteranstøttens Aktivitetsudvalg indbyder hermed Veteraner / Veteraner med ægtefælle, samlever, kæreste med jeres børn, til hygge og oplevelsesdag i BonBon-Land. Dato: 17. august 2024. Kl. 09.30 – 18.00. Gartnervej 2, 4684 Holmegaard. Transport, herunder brobillet og...