Columbus opdagede i 1492 øen Hispaniola, der hovedsageligt var beboet af indianere, men efterhånden blev overtaget af spanierne. De bosatte sig på den østlige del af øen, og franske pirater overtog gradvist den vestlige del af øen. I 1697 blev den østlige del formelt overtaget af Frankrig under navnet Saint-Domingue, hvor de brugte afrikanske slaver i deres sukker- og bomuldsplantager. I slutningen af 1700-tallet var 90% af befolkningen slaver. Efter den franske revolution i 1789 udbrød der i 1791 et slaveoprør, og Frankrig mistede herredømmet over landet. Britiske og spanske tropper invaderede landet, og slaveriet blev ophævet i 1794.
Briterne blev fordrevet i 1798 af en sort oprørsleder, som også sikrede sig kontrol over den spanske del af øen, Santo Domingo. Frankrig forsøgte igen at få kontrol med øen, men i 1804 erklærede den vestlige del af øen sig uafhængig under navnet Haiti. Efterfølgende var der tumult med magtkampe mellem mulatter og sorte – med oprør og revolutioner og modrevolutioner, og den spanske del erklærede sig uafhængig i 1843 under navnet Den Dominikanske Republik. USA invaderede Haiti i 1915 for at skabe stabilitet – en besættelse, der varede indtil 1934. Men USA bevarede stor indflydelse i landet via mulatterne. Som modtræk hertil opstod en kraftig sort nationalisme, som bragte Francois Duvalier, kendt som Papa Doc, til magten i 1957. Han etablerede sig som diktator og præsident på livstid. Han blev i 1971 efterfulgt af sin søn, Jean-Claude Duvalier kaldet Baby Doc, som blev bragt til fald i 1986 efter massive folkelige demonstrationer. Men først i 1990 blev der afholdt frie valg, som bragte Jean-Bertrand Aristide til magten. Han blev væltet af et kup i 1991 ledet af general Raoul Cédras. Efter kraftigt internationalt pres medførte FN forhandlinger mellem Cédras og Aristide, at Aristide i oktober 1994 efter indsættelse af amerikanske tropper, kunne vende tilbage fra eksil og genoptage sit embede som præsident.
Efter Regeringsbeslutning efter henvendelse fra FN i oktober 1994 med anmodning om at stille politiofficerer til rådighed for missionen. Var der i perioden tre danske politiofficerer udsendt i missionen. De var udsendt i perioden 2. november 1994 – 2. februar 1995.
I henhold til FN-mandat skulle FN
– yde rådgivning, vejledning og træning til alle niveauer af Haitis politistyrke, og overvåge implementering af processen.
Mandatet for United Nations Mission in Haiti (UNMIH) blev vedtaget ved FN’s Sikkerhedsresolution september 1993, og blev iværksat samme måned og afsluttet i juni måned 1996.
Læs meget mere om missionen på:
infocenter-kastellet.dk
God læselyst og god dag.
Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.