GIV AGT 💂 Ugens Virtuelle Udpluk – UNMIL, Liberia.

Den selvstændige republik Liberia blev udråbt i 1847, og trods modstand fra den oprindelige befolkning indvandrede ca. 16.000 frigivne slaver fra USA i perioden 1822-1892. Det blev en overklasse, der sad hårdt på landet og dets befolkning. Elitens parti ledede landet uafbrudt fra 1877 til 1980, bl.a. fordi den oprindelige befolkning ikke fik stemmeret.

Liberias politiske ustabilitet startede i 1980, da præsident Tolbert og flere medlemmer af regeringen blev myrdet. Tiden herefter var præget af ustabilitet og forfald. I sommeren 1990 havde Charles Taylors styrker fået kontrol med det meste af landet.


Først i juli 1993 blev der under medvirken af FN og Organisationen af Vestafrikanske Stater (ECOWAS) indgået en fredsaftale, men freden var langt fra kommet. I august 2003 gik Taylor af som præsident og drog i eksil. En samlingsregering overtog styret, men kampe og overgreb på civile fortsatte.


I september 2003 besluttede FN at sende 15.000 soldater, observatører og politifolk til landet for at genoprette sikkerheden og afvæbne militserne. De allerede tilstedeværende soldater fra ECOWAS blev indlemmet i FN-styrken, der fik navnet United Nations Mission in Liberia (UNMIL). I alt 44 lande fra hele verden bidrog til denne styrke. I 2016 blev ansvaret for landets sikkerhed officielt overdraget til de nationale sikkerhedsstyrker.

Den danske regering ønskede at bidrage til konfliktforebyggelse samt udviklingen af landet. Der var bred politisk enighed om at udsende observatører, stabsfolk og politi til Liberia.


I perioden 2003-2016 udsendte Danmark hvert halve ĂĄr 4 observatører og 2 stabsofficerer fra alle tre værn og et antal politifolk. Udsendelsesperioderne varierede fra 6 til 12 mĂĄneder afhængig af funktion. Der har været udsendt i størrelsesordenen 50-60 uniformerede. Observatørerne indgik generelt i teams rundt om i landet, mens stabsofficererne arbejdede i FN’s hovedkvarter i hovedstaden Monrovia. En dansk diplomat var i perioden 2007-2011 den øverste chef for missionen.

De danske FN-observatører var en del af missionens øjne og øren og rapporterede om forholdene til hovedkvarteret hvor de to stabsofficerer indgik. Missionen betragtes som en succes, nu da landets egne sikkerhedsstyrker har overtaget ansvaret. Frie valg er gennemført i henholdsvis 2006 og 2011. Landet er dog fortsat et af verdens fattigste lande med bl.a. store uligheder og arbejdsløshed m.m.

 

Læs meget mere om missionen på:
infocenter-kastellet.dk
God læselyst og god dag.
Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.

Aktuelt

Danmarks Veteraners MC Touring sæsonstart

Vi lægger blødt ud på MC-sæsonen for Veteraner på MC med tilbud om deltagelse i åbning af Egeskov hvor der - udover deltagelse af flere tusinde mc´er - er gratis adgang (for dem på mc) til både det omfattende museum og den flotte park. Vi har booket hele Årup...

Motorcykeltur til Kongernes Nordsjælland d. 24. – 26. maj

Vil du med ud og se Nordsjælland, når bøgen er sprunget ud og skoven er flottest? Vi mødes fredag i Snekkersten, hvor vi har skaffet indkvartering på Beredskabsstyrelsens Kursuscenter. Lørdag skal vi ud og køre på de små veje i Nordsjælland og se Krudtmuseet i...

NATO parade i Kastellet

En festlig og minderig parade i anledning af NATOs 75 års jubilæum er veloverstået. Et stort fremmøde at såvel inviterede fra vores allieredes ambassader, forsvaret, samarbejdspartnere, veteraner og medaljemodtagere. I dagens anledning blev der overrakt en...

Store Legedag i Madsby Legepark i Fredericia

Danmarks Veteraner & Veteranstøtten og Familienetværket inviterer til oplevelse- og legedag i Madsby Legepark Fredericia                   Sted: Lumbyesvej 45, 7000 Fredericia Tid: Lørdag den 20. april 2024 kl. 09.00 – 18.00 Veteraner/veteraner med ægtefælle,...