GIV AGT 💂 Ugens Virtuelle Udpluk – UNMIL, Liberia.

Den selvstændige republik Liberia blev udråbt i 1847, og trods modstand fra den oprindelige befolkning indvandrede ca. 16.000 frigivne slaver fra USA i perioden 1822-1892. Det blev en overklasse, der sad hårdt på landet og dets befolkning. Elitens parti ledede landet uafbrudt fra 1877 til 1980, bl.a. fordi den oprindelige befolkning ikke fik stemmeret.

Liberias politiske ustabilitet startede i 1980, da præsident Tolbert og flere medlemmer af regeringen blev myrdet. Tiden herefter var præget af ustabilitet og forfald. I sommeren 1990 havde Charles Taylors styrker fået kontrol med det meste af landet.


Først i juli 1993 blev der under medvirken af FN og Organisationen af Vestafrikanske Stater (ECOWAS) indgået en fredsaftale, men freden var langt fra kommet. I august 2003 gik Taylor af som præsident og drog i eksil. En samlingsregering overtog styret, men kampe og overgreb på civile fortsatte.


I september 2003 besluttede FN at sende 15.000 soldater, observatører og politifolk til landet for at genoprette sikkerheden og afvæbne militserne. De allerede tilstedeværende soldater fra ECOWAS blev indlemmet i FN-styrken, der fik navnet United Nations Mission in Liberia (UNMIL). I alt 44 lande fra hele verden bidrog til denne styrke. I 2016 blev ansvaret for landets sikkerhed officielt overdraget til de nationale sikkerhedsstyrker.

Den danske regering ønskede at bidrage til konfliktforebyggelse samt udviklingen af landet. Der var bred politisk enighed om at udsende observatører, stabsfolk og politi til Liberia.


I perioden 2003-2016 udsendte Danmark hvert halve år 4 observatører og 2 stabsofficerer fra alle tre værn og et antal politifolk. Udsendelsesperioderne varierede fra 6 til 12 måneder afhængig af funktion. Der har været udsendt i størrelsesordenen 50-60 uniformerede. Observatørerne indgik generelt i teams rundt om i landet, mens stabsofficererne arbejdede i FN’s hovedkvarter i hovedstaden Monrovia. En dansk diplomat var i perioden 2007-2011 den øverste chef for missionen.

De danske FN-observatører var en del af missionens øjne og øren og rapporterede om forholdene til hovedkvarteret hvor de to stabsofficerer indgik. Missionen betragtes som en succes, nu da landets egne sikkerhedsstyrker har overtaget ansvaret. Frie valg er gennemført i henholdsvis 2006 og 2011. Landet er dog fortsat et af verdens fattigste lande med bl.a. store uligheder og arbejdsløshed m.m.

 

Læs meget mere om missionen på:
infocenter-kastellet.dk
God læselyst og god dag.
Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.

Aktuelt

Invitation til FN dag i Kastellet

Danmarks Veteraner og Veteranstøtten inviterer til markering af FN-dagen i Kastellet tirsdag den 24. oktober 2023 - en dag til ære for og anerkendelse af danske veteraner og deres pårørende. I år vil paraden særlig adressere hospitalsskibet M/S ”Jutlandias” hjemkomst...

På motorcykel til Sveriges østlige forpost

Nordic Veteran MC Tour 2023 var arrangeret af det svenske veteranforbund i september og gik til Gotland. Danmarks Veteraners MC Klub var med.  Gotland bærer på en fantastisk historisk arv, og på grund af krigen i Ukraine og spændingerne mellem NATO og Rusland, er øen...

Veteranstøttens Livsstilsændringskursus

Kære veteran Veteranstøtten gennemfører endnu engang et kursus i Livsstil Vil du blive inspireret til fysisk træning, ændre dine kostvaner, lære at finde motivationen til at holde fast i de gode vaner og hjælp til at kassere de dårlige? Så er kurset måske noget for...

Familietræningslejr i Vejen

VETERANSTØTTENs Idrætsudvalg arrangerer familietræningslejr i Vejen Idrætscenter 20-22 OKT 2023. TILMELDING ER LUKKET (Kl. 15.00 22.09.2023) Sidste weekend i efterårsferien, d. 20. - 22. oktober kan du og din familie komme med VETERANSTØTTEN på idrætsophold i Vejen...