GIV AGT 💂 – Ugens Virtuelle Udpluk – ISAF Helmand 2006 – 2014.

ISAF talte mere end 130,000 soldater fra 51 NATO- og partnerlande og var derved en af de største koalitioner i verdenshistorien og den mest omfangsrige NATO mission til dato.

Efter det Al-Qaeda orkestrerede angreb på New York 11. september 2001 igangsatte USA, med mandat fra FN, en international koalition, som havde til formål at bekæmpe terrororganisationen Al-Qaeda samt den siddende Taleban-regering i Afghanistan.
Kort efter vedtog FN’s Sikkerhedsråd rammerne for en international militær styrke, der skulle støtte den midlertidige regering, under navnet International Security Assistance Force (ISAF).
FN ønskede at sammensætte en større styrke med et internationalt folkeretligt mandat, der kunne garantere sikkerheden i Kabul og omegne.
ISAF’s kommando roterede indledningsvist hver sjette måned imellem frivillige nationer. Dette system viste sig imidlertid ineffektiv, hvorfor ISAF kom under NATO’s kommando i august 2003 på opfordring fra både FN og den afghanske regering.

Den 8. april 2006 ankom det første hold danske soldater til Camp Bastion i Helmand-provinsen. I Helmand-provinsen ydede Danmark mellem 2006 og 2014 sit absolut største og mest koncentrerede bidrag til indsatsen i Afghanistan. Helmand var i forvejen kendt som en Taleban-højborg, hvor oprørsgruppen nød bred opbakning blandt lokalbefolkningen. Derved var provinsen også en af de mest usikre og ustabile regioner i landet. Allerede fra Hold 1 var der hårde kampe imellem danske soldater og Taleban – kampe af stor intensitet og i en styrke, som danske styrker ikke har deltaget i siden 1864.

De første to hold bestod af henholdsvis 1. – og 2. Lette Opklaringseskadron og talte ca. 250 mand hver. Fra hold 2 bidrog Danmark desuden med CIMIC -officerer, ARTHUR-radarer og et Nationalt Støtteelement til indsatsen i Helmand. Også stabsfolk, militærpoliti, ammunitionsrydningsbidrag, styrker fra Jægerkorpset og logistikkompagni har bidraget, herunder ingeniør- og kommunikationsdetachement. Hold 3 var primært en spejdereskadron og hold 4 et mekaniseret infanterikompagni.
Hold 4 blev gradvist udvidet til en bataljonstørrelse. Forøgelsen af det danske kontingent skete i to tempi, først med en spejdereskadron hvor bidraget til Helmand talte ca. 400 soldater. Senere, blev bidraget forøget til ca. 550 mand – og med yderligere en kampvognsdeling var styrken på ca. 700 soldater.

I løbet af hold 10 begyndte sikkerheden i det danske ansvarsområde, Nahr-e Saraj og hovedbyen Gereshk, at være på et niveau, hvor afghanske sikkerhedsstyrker og politi kunne overtage visse opgaver fra ISAF. Derfor begyndte uddannelse af lokale politi- og hærstyrker at blive prioriteret. De militære sikkerhedsoperationer fortsatte stadig, men blev i stigende grad udført i samarbejde med afghanske bataljoner (kandakker). Hold 12 var den sidste danske kampgruppe med eget operationsområde, og fra hold 13 var halvdelen af de danske soldater indsat for at uddanne afghanske sikkerhedsstyrker.

Herefter begyndte hjemsendelse af materiel og gradvis tilbagetrækning af danske soldater på de efterfølgende hold, hvor kapacitetsopbygning og organisatoriske opgaver begynder at blive vægte højere end kampoperationer.
Hold 17 forlod provinsen 1. august 2014 og blev derved det sidste danske ISAF kontingent i Helmand.

Hjemmeværnet bidrog i 2008 med en deling på ca. 30 mand til indsatsen i Helmand-provinsen. Delingerne var udsendt i flere omgange frem til 2014 med den primære opgave at hjælpe med bevogtning af de danske lejre. Hovedindsatsen lå i MOB Price, men i perioder også bevogtning af de fremskudte baser, såsom Armadillo og Bridzar.
Hjemmeværnet bidrog i 2013 med tre landbrugseksperter til Helmand, der skulle rådgive de afghanske bønder i at øge udbyttet af landbruget.

20. juli 2009 overtog Danmark kommandoen over felthospitalet i Camp Bastion, Helmand. Det var første gang, at Danmark havde stået i spidsen for et felthospital i en krigszone. 97 danske læger og sygeplejersker bidrog sammen med 45 briter og 43 amerikanere til behandling af ISAF-soldater og afghanere. Bidraget blev trukket hjem oktober, 2009.

I 2014 afsluttedes NATO’s International Security Assistance Force, da de afghanske sikkerhedsstyrker overtog ansvaret for Afghanistans sikkerhed.

Læs meget mere om missionen på infocenter-kastellet.dk

God læselyst og god dag.

 

Foto: Forsvarsgalleriet – hvis andet ikke er anført.

Aktuelt

Veteranstøttens VETCAMP 2024

Veteranstøtten gentager succesen med VETCAMP på Lanzarote i et samarbejde med KrogagerFonden og Club La Santa. VETCAMP 2024 gennemføres på Lanzarote i perioden 15. – 22. NOV 2024. VETCAMP 2024 giver dig en unik mulighed for at komme i gang igen gennem en lang række...

Fribilletter til Opera Hedeland

Så er det nu, der kan bestilles billetter til årets forestilling i Opera Hedeland. Billetterne er til 9. august 2024 og kun 9. august 2024 Billetterne fordeles efter ”først til mølle princippet”, så udfyld formularen nederst på siden og tryk på SEND. Efterfølgende vil...

Veterankommando til Flagdag d. 5. september i København

Kære veteran Den 5. september fejrer Danmark vores udsendte med markeringer nationalt og lokalt i kommunerne. Du har som tidligere udsendt mulighed for at deltage i den nationale markering i København ved at indgå i Danmarks Veteraners særlige veterankommando. Hvis du...

Ændring af våbenloven

Ved medlem af Hovedbestyrelsen Birger Kjer Hansen Med virkning fra 1. juli 2024 har Folketinget i det sene forår vedtaget nogle ændringer af våbenloven, der især betyder følgende: Personer, der har begået grove lovovertrædelser eller er meddelt tilhold, opholdsforbud...

Arctic MC Tour 2024

Danmarks Veteraners MC Touring inviterer hermed 10 Veteraner med MC på en uforglemmelig tur til Færøerne, og deltagelse i fejring af vores flagdag sammen med Arktisk Kommando og Danmarks Veteraners lokalafdeling på Færøerne. Programmet for turen er;      Afg....

Danmarks Veteraners medlemsmagasin er ude nu

Så er den seneste udgave af medlemsmagasinet sendt i trykken. Og kan du ikke vente til den lander i postkassen i løbet af uge 26, så kan du læse den online version lige her. Klik på billedet

Skal du med Lolland Rundt?

Hvis du vil med, så har Veteranstøttens Aktivitetsudvalgt købt en række pladser til Lolland Rundt. Du tilmelder dig på mail til kontakt@lollandrundt.dk. Det vil være en veteran, der modtager din tilmelding og sørger for at registrere dig og dine ønsker. Afregning sker...

Invitation til Veterantræf d. 27. – 28. september 2024

Det traditionelle Veterantræf for veteraner starter i år med et Veteran- og Gensynstræf, den 27. september. D.v.s., at alle veteraner fra alle værn af Forsvar, Hjemmeværn, Beredskabsstyrelsen, politi, Civile myndigheder m.fl., uanset om de er jubilarer eller ej –...

Danmarks Veteraner i Hjernekassen på P1

Landsformand Carsten Rasmussen har været i Hjernekassen sammen med veteranen Mads for at tale med Peter Lund Madsen om det at være udsendt. Lyt her: