GIV AGT Ugens Virtuelle Udpluk – Afghanistan fortsat… ISAF Chaghcharan 2005 – 2011

Ved NATO topmødet i Istanbul d. 28. juni 2004 blev det besluttet at oprette yderligere fire Provincial Reconstruction Teams (PRT) i det nordlige Afghanistan: I Mazar-e Sharif, Meymaneh, Feyzabad og Baghlan. Primo oktober 2004 var disse PRT’s oprettede, hvilket markerede den første af fire udvidelser af ISAF’s funktionsområde.
I maj 2006 påbegyndtes den anden udvidelse af ISAF’s områder. ISAF overtog således kommandoen over fire PRT’er i det vestlige Afghanistan: Herat, Farah, Chaghcharan og Qala-e-Naw. Ansvarsområde talte således både Nord- og Vestafghanistan – godt 50% af Afghanistans samlede areal.

Den 25. november 2004 vedtog Folketinget en udvidelse af det danske bidrag til ISAF i Afghanistan. Vedtagelsen åbnede op for, at danske soldater kunne udsendes til andre dele af Afghanistan, i takt med ISAF-missionens udvidelse. Dansk deltagelse i Chaghcharan sammen med Litauen var helt i tråd med almindelig dansk støtte til dette land og efter amerikansk opfordring.

Danmark bidrog fra september 2005 til 2009 med hold på ca. 10 soldater fordelt på fire stabsofficerer samt et mobilt observations-team til den litauiske PRT i Chaghcharan i Ghor provinsen i det vestlige Afghanistan – en vanskelig og meget bjergrig region. Her havde danskerne base i den litauiskledte Camp Whiskey sammen med civile og militære repræsentanter fra lande som Ukraine, Georgien, Kroatien og USA.
Den litauiske lejr ændrede senere navn til FOB (Forward Operation Base) SHIELD.
Hovedopgaverne for de danske udsendte var koncentreret om CIMIC, der står for Civilt-Militært Samarbejde, hvilket har til formål at styrke samarbejdet mellem de udsendte styrker og de lokale civile myndigheder samt lokalbefolkningen. Det var ikke CIMIC-projekternes opgave at stå for genopbygningen af Afghanistan, men at skabe gunstige forhold for at dette kunne ske, herunder ved at skabe velvilje hos befolkningen og sikkerhed i regionen.

Fra 2009 blev bidraget beskåret til kun at omfatte fire stabsofficerer, som indgik i den litauiske stab. Medio november 2011 blev hele det danske bidrag til den litauiske PRT i Chaghcharan trukket hjem.  I alt var 12 hold udsendt.

 

Læs meget mere om missionen på: infocenter-kastellet.dk

God læselyst og god dag

Foto: Forsvarsgalleriet – enkelte billeder er indleveret af privatpersoner.

Aktuelt

Veteranstøttens Livsstilsændringskursus

Kære veteran Veteranstøtten gennemfører endnu engang et kursus i Livsstil Vil du blive inspireret til fysisk træning, ændre dine kostvaner, lære at finde motivationen til at holde fast i de gode vaner og hjælp til at kassere de dårlige? Så er kurset måske noget for...

Familietræningslejr i Vejen

VETERANSTØTTENs Idrætsudvalg arrangerer familietræningslejr i Vejen Idrætscenter 20-22 OKT 2023. TILMELDING ER LUKKET (Kl. 15.00 22.09.2023) Sidste weekend i efterårsferien, d. 20. - 22. oktober kan du og din familie komme med VETERANSTØTTEN på idrætsophold i Vejen...

Danmarks Veteraners medlemsmagasin er klar

I denne udgave af magasinet kan du læse om de mange flagdagsmarkeringer, der har været rundt om i landet, noget om at søvn, efterskoleelevernes march for Danmarks Veteraner og meget, meget mere. De af jer, der har bestilt magasin i fysisk form vil snarest muligt...

Bushcraft smedearbejde

Veteranstøttens friluftsudvalg inviteret på kursus i smedearbejde Bushcraft smedearbejde Har du lyst til at deltage på et smedekursus hvor du kan lave dit eget friluftsgrej m.m. er her et godt tilbud til dig. Indhold Skærende værktøj, vikingegrej, smykker af jern mm....