GIV AGT Ugens Virtuelle Udpluk – Afghanistan fortsat… ISAF Chaghcharan 2005 – 2011

Ved NATO topmødet i Istanbul d. 28. juni 2004 blev det besluttet at oprette yderligere fire Provincial Reconstruction Teams (PRT) i det nordlige Afghanistan: I Mazar-e Sharif, Meymaneh, Feyzabad og Baghlan. Primo oktober 2004 var disse PRT’s oprettede, hvilket markerede den første af fire udvidelser af ISAF’s funktionsområde.
I maj 2006 påbegyndtes den anden udvidelse af ISAF’s områder. ISAF overtog således kommandoen over fire PRT’er i det vestlige Afghanistan: Herat, Farah, Chaghcharan og Qala-e-Naw. Ansvarsområde talte således både Nord- og Vestafghanistan – godt 50% af Afghanistans samlede areal.

Den 25. november 2004 vedtog Folketinget en udvidelse af det danske bidrag til ISAF i Afghanistan. Vedtagelsen åbnede op for, at danske soldater kunne udsendes til andre dele af Afghanistan, i takt med ISAF-missionens udvidelse. Dansk deltagelse i Chaghcharan sammen med Litauen var helt i tråd med almindelig dansk støtte til dette land og efter amerikansk opfordring.

Danmark bidrog fra september 2005 til 2009 med hold på ca. 10 soldater fordelt på fire stabsofficerer samt et mobilt observations-team til den litauiske PRT i Chaghcharan i Ghor provinsen i det vestlige Afghanistan – en vanskelig og meget bjergrig region. Her havde danskerne base i den litauiskledte Camp Whiskey sammen med civile og militære repræsentanter fra lande som Ukraine, Georgien, Kroatien og USA.
Den litauiske lejr ændrede senere navn til FOB (Forward Operation Base) SHIELD.
Hovedopgaverne for de danske udsendte var koncentreret om CIMIC, der står for Civilt-Militært Samarbejde, hvilket har til formål at styrke samarbejdet mellem de udsendte styrker og de lokale civile myndigheder samt lokalbefolkningen. Det var ikke CIMIC-projekternes opgave at stå for genopbygningen af Afghanistan, men at skabe gunstige forhold for at dette kunne ske, herunder ved at skabe velvilje hos befolkningen og sikkerhed i regionen.

Fra 2009 blev bidraget beskåret til kun at omfatte fire stabsofficerer, som indgik i den litauiske stab. Medio november 2011 blev hele det danske bidrag til den litauiske PRT i Chaghcharan trukket hjem.  I alt var 12 hold udsendt.

 

Læs meget mere om missionen på: infocenter-kastellet.dk

God læselyst og god dag

Foto: Forsvarsgalleriet – enkelte billeder er indleveret af privatpersoner.

Aktuelt

Danmarks Veteraners MC Touring sæsonstart

Vi lægger blødt ud på MC-sæsonen for Veteraner på MC med tilbud om deltagelse i åbning af Egeskov hvor der - udover deltagelse af flere tusinde mc´er - er gratis adgang (for dem på mc) til både det omfattende museum og den flotte park. Vi har booket hele Årup...

Motorcykeltur til Kongernes Nordsjælland d. 24. – 26. maj

Vil du med ud og se Nordsjælland, når bøgen er sprunget ud og skoven er flottest? Vi mødes fredag i Snekkersten, hvor vi har skaffet indkvartering på Beredskabsstyrelsens Kursuscenter. Lørdag skal vi ud og køre på de små veje i Nordsjælland og se Krudtmuseet i...

NATO parade i Kastellet

En festlig og minderig parade i anledning af NATOs 75 års jubilæum er veloverstået. Et stort fremmøde at såvel inviterede fra vores allieredes ambassader, forsvaret, samarbejdspartnere, veteraner og medaljemodtagere. I dagens anledning blev der overrakt en...

Store Legedag i Madsby Legepark i Fredericia

Danmarks Veteraner & Veteranstøtten og Familienetværket inviterer til oplevelse- og legedag i Madsby Legepark Fredericia                   Sted: Lumbyesvej 45, 7000 Fredericia Tid: Lørdag den 20. april 2024 kl. 09.00 – 18.00 Veteraner/veteraner med ægtefælle,...