GIV AGT Ugens Virtuelle Udpluk – Afghanistan fortsat… OEF Afghanistan 2002-2003

Fire passagerfly blev kapret i amerikansk luftrum d. 11. september 2001. To af dem fløj ind i World Trade Centers to tårne i New York – et internationalt symbol på frihandel og Amerika. Et ramte Pentagon, det amerikanske forsvarsministeriums hovedkvarter. Det fjerde styrtede ned på en mark i Pennsylvania, efter at passagererne havde overmandet flykaprerne. Med al sandsynlighed havde det haft kurs mod Det Hvide Hus eller et andet mål i hovedstaden, Washington D.C. Knapt 3.000 mennesker mistede livet i angrebene.

Allerede dagen efter den 12. september 2001 vedtog FN´s Sikkerhedsråd Resolution 1368 og senere 1373.  Hvori Sikkerhedsrådet fordømte angrebet på USA og anerkendte retten til selvforsvar og kollektivt selvforsvar imod terrorangreb.
Det afghanske Taleban-regime viste sig modvillig til selv at bekæmpe de terrornetværk, som florerede inden for Afghanistans territorium, hvorfor retten til at bekæmpe truslen mod den internationale fred tilfaldt USA og det internationale samfund. Således blev Operation Enduring Freedom hvis formål var at omstyrte Taleban-styret og bekæmpe terrornetværket Al-Qaeda i Afghanistan.

Operationen blev mødt med overvældende international støtte, herunder fra EU, Kina, Rusland og Pakistan. Ydermere var det første gang, at NATO påkaldte sig Artikel 5 i Atlantpagten – den såkaldte ”musketered”, hvilken beskriver, at et angreb på én er et angreb på alle.

Den 14. december 2001 vedtog Folketinget beslutningsforslag vedrørende dansk militær deltagelse i den amerikansk-ledte koalition mod terrornetværk i Afghanistan.
Det danske styrkebidrag omfattede et C-130 Hercules transportfly, F-16 kampfly samt specialstyrker.

Danmark bidrog med seks F-16 kampfly med tilhørende nødvendig støttestruktur fra oktober 2002 til oktober 2003. De danske kampfly indgik i et fælles dansk-hollandsk-norsk F-16 bidrag på i alt 18 fly. Flyene var stationeret på den amerikansk-ledte militære flybase (uofficielt navngivet Peter Ganci Air Base, opkaldt efter en amerikansk brandmand, der omkom under terrorangrebet i New York), som lå i forbindelse af den civile Manas Lufthavn ved hovedstaden Bishkek i det nordlige Kirgisistan. Foruden kampflysbidragene var flybasen bemandet af ca. 1.500 mand fra Spanien, Sydkorea og USA, hvoraf 147 i perioden var danske.

De danske F-16 havde mandat til at bekæmpe Taleban- og al-Qaeda-styrker i Afghanistan. Flyenes primære opgave var at yde luftstøtte til de allierede landoperationer – både igennem væbnede patruljer og igennem direkte våbenafleveringer mod fjendtlige styrker og hulekomplekser.

Da afstanden til missionsområdet var mere end 1.000 km væk fra basen i Kirgisistan, måtte de danske fly foretage lufttankninger flere gange under hver mission. De danske F-16 kampfly gennemførte i alt 743 sorties gennem 372 missioner i luftrummet over Afghanistan.

Det danske transportflybidrag bestod af ét C-130 Hercules, to flybesætninger, én jordbesætning, støttepersonel samt et Air Movement Control Element, som stod for last og losning af de internationale transportfly.
Bidraget var udsendt imellem februar og oktober 2002 og bestod af ca. 75 soldater, som også var udstationeret på Peter Ganci Jr. Air Base, Manas i Kirgisistan. Her indgik de danske udsendinge ligeledes i et samarbejde med hollandske og norske C-130 bidrag.

Det danske specialstyrkebidrag var en værnsfælles enhed på 108 mand, primært sammensat af personel fra Jæger- og Frømandskorpset, organiseret i en fælles struktur under Jægerkorpset. Specialstyrken gik under navnet Task Group Ferret/Task Force K-BAR og fik personelmæssig støtte fra Hærens Flyvetjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Trænregimentet og Garderhusarregimentet. Task Group Ferret havde mandat til at indgå i det fulde spektrum af specialoperationer i hele Afghanistan. De danske specialtropper var under operativ kontrol af US Central Command og under taktisk kontrol af en amerikansk Task Force – indledningsvist af Task Force K-BAR og senere Combined Joint Special Operations Task Force Afghanistan.

De danske specialstyrker var primært indsat i det sydlige og sydøstlige Afghanistan, ofte i lange perioder af gangen under svære forhold, hvor mange blandt civilbefolkningen sympatiserede med Taleban og Al-Qaeda. Klimaet var en udfordring, hvor de danske specialtropper bar på op mod 60-70 kg udstyr og drikkevand til en uges forbrug i perioder med over 45 graders varme.
Task Group Ferret var indsat fra d. 9. januar til d. 4. juni 2002 uden tab.

Operation Enduring Freedom Afghanistan fortsatte frem til slutningen af 2014. Men det danske bidrag til Operationen sluttede i 2003, hvor Folketinget prioriterede at stille et dansk bidrag til rådighed for den sideløbende NATO-ledte International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan.

Læs meget mere om missionen på: infocenter-kastellet.dk
God læselyst og god dag

Foto: Forsvarsgalleriet – enkelte billeder er indleveret af privatpersoner.

Aktuelt

Danmarks Veteraners MC Touring sæsonstart

Vi lægger blødt ud på MC-sæsonen for Veteraner på MC med tilbud om deltagelse i åbning af Egeskov hvor der - udover deltagelse af flere tusinde mc´er - er gratis adgang (for dem på mc) til både det omfattende museum og den flotte park. Vi har booket hele Årup...

Motorcykeltur til Kongernes Nordsjælland d. 24. – 26. maj

Vil du med ud og se Nordsjælland, når bøgen er sprunget ud og skoven er flottest? Vi mødes fredag i Snekkersten, hvor vi har skaffet indkvartering på Beredskabsstyrelsens Kursuscenter. Lørdag skal vi ud og køre på de små veje i Nordsjælland og se Krudtmuseet i...

NATO parade i Kastellet

En festlig og minderig parade i anledning af NATOs 75 års jubilæum er veloverstået. Et stort fremmøde at såvel inviterede fra vores allieredes ambassader, forsvaret, samarbejdspartnere, veteraner og medaljemodtagere. I dagens anledning blev der overrakt en...

Store Legedag i Madsby Legepark i Fredericia

Danmarks Veteraner & Veteranstøtten og Familienetværket inviterer til oplevelse- og legedag i Madsby Legepark Fredericia                   Sted: Lumbyesvej 45, 7000 Fredericia Tid: Lørdag den 20. april 2024 kl. 09.00 – 18.00 Veteraner/veteraner med ægtefælle,...