Må privatpersoner sende militært grej til Ukraine? 4 ting, du bør vide, inden du hjælper Ukraine

Siden krigen i Ukraine brød ud for godt to uger siden, har det ikke skortet på mange gode menneskers støtte til Ukraine. Tusindvis af private initiativer, herunder indsamling af mad, madrasser, medicin, militært udstyr og meget mere bliver samlet, sorteret og sendt afsted mod Ukraine.

Selvom der er en krisesituation i Ukraine, vil vi gerne, som frivillige organisationer med et stort netværk inden for forsvars- og veteranområdet, bidrage til, at den støtte, der bliver yder, sker i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på, at der stadig er en række regler, der gælder, når du er dansk statsborger og gerne vil hjælpe.

Vi ved, at der i disse dage bliver sendt en del militært udstyr/materiel afsted til soldaterne i Ukraine – og vi tager hatten af for de mange private initiativer og den iver, der lægges for dagen rundt om i landet.

Som forening vil vi gerne komme med fem ting, du bør vide, inden du går videre. Det er vigtigt at understrege, at de er venligt ment, da vi gerne ser, at ingen bliver unødigt straffet for at udføre gode gerninger.

1: Militært udstyr/grej

Alt udstyr, der er udleveret af forsvaret, må ikke sendes videre jf. forsvarets regler for videregivelse af udleveret materiel. Det vil blive betragtet som lovbrud.

Er man i tvivl, skal man kontakte Forsvarets Materiel og Indkøbstjeneste (FMI) på telefonnummer: 72 81 40 00

2: Våbenloven og eksporttilladelse

Ønsker man, som privatperson eller virksomhed, at sende/eksportere/donere militært udstyr/grej gælder Våbenloven. Det betyder, at man ikke må eksportere/udføre/donere militær udrustning eller grej ud af Danmark, uden, at det er godkendt. Det er Forsvarets Materiel og Indkøbstjeneste, der vurderer, hvad der defineres som Militær udrustning og om fattet af Våbenloven.

Er du i tvivl, skal man kontakte Forsvarets Materiel og Indkøbstjeneste (FMI) på telefonnummer: 72 81 40 00 eller Rigspolitiet omkring våbenlovgivning på: 70 20 14 74

Bliver man f.eks. ved et uheld taget med militær udrustning i bilen i udlandet uden tilladelse, risikerer man at blive retsforfulgt og kan risikere op til 2 års fængsel.

3: Private indsamling – af udstyr og penge

Alle indsamlinger, uanset størrelse, skal meldes til Indsamlingsnævnet. Er indsamlingen ikke anmeldt til Indsamlingsnævnet, risikerer man at blive beskattet af det indsamlede beløb og i værste tilfælde retsforfulgt.

Du kan ansøge om en tilladelse her: https://civilstyrelsen.dk/sagsomraader/indsamlingsnaevnet

4: Vil du til Ukraine som soldat? som soldat med et ansættelsesforhold med Forsvaret?

Ønsker du at rejse til Ukraine som soldat, må du ikke have et ansættelsesforhold med Forsvaret, evt. fastansat, reservist eller medlem af Hjemmeværnet. Derudover anbefaler vi dig at gøre en række overvejelser, inden du tager afsted.

Se de 6 ting du bør overveje her:

Ved spørgsmål kontakt Forsvarets Personalestyrelse på 72 81 90 00.

 

 

 

 

 

 

Aktuelt

Invitation til NORDIC TOUR på MC

Nordic Tour 2024 - 26. Juli til 5. august På Nordic Tour mødes 10 veteraner fra hvert af de nordiske lande og kører motorcykel sammen. Turen går på omgang mellem de nordiske lande og veteranforbund, og i år bliver turen arrangeret af veteraner i det sydlige Finland....

MC Touring indkalder til generalforsamling

Kære veteraner, motorcyklister og medlemmer af Danmarks Veteraners MC Touring Indkaldelse til foreningens første ordinære generalforsamling på KFUM Soldaterhjem Treldevej 99, 7000 Fredericia lørdag d. 16. marts kl. 12.30. Tilmelding sker til Vrcfyn@mail. dk senest d....

Tilmelding til vandretur til Island

Tilmeldingen lukker automatisk, når der er kommet 30 ansøgninger. Ansøgningen lukkede 1. februar kl. 15.45. Herefter vil turudvalget trække lod blandt ansøgerne.  Du kan læse om turen her    

Vil du med på vandretur til Island?

Friluftsudvalget tager på vandretur på Island med 8 deltagere. Vi skal besøge Hornstrandir, et fantastisk naturreservat i Islands yderste hjørne, kun 50 kilomter fra Polarcirklen. Et sted, hvor kun få mennesker bor om sommeren og hvor naturen er, som den altid har...