OIR – IRAK 2015 – 2020

I 2014 bragede terrororganisationen Islamisk Stat (ISIL) frem i Irak, hvor den erobrede store dele af byen Fallujah og i juni Mosul, Iraks tredje største by.

I Mosul og områderne omkring boede nogle af de ældste, stadigt eksisterende kristne menigheder og det yazidiske mindretal. Op mod 50.000 yazidier var flygtet til Sinjar-bjerget, da ISIL rykkede frem, og var i sensommeren fanget deroppe, mens ISIL øjensynligt ventede på, at de døde af sult og varme.

Igennem FN’s Sikkerhedsråd udsendte den irakiske præsident d. 25. juni 2014 en generel appel til det internationale samfund om støtte – herunder med militære midler – til bekæmpelse af ISIL og til beskyttelse af Iraks civilbefolkning og territorium.

20. september 2014 genfremsatte den irakiske regering igennem FN’s Sikkerhedsråd anmodningen om international støtte og gav ved samme lejlighed samtykke til, at USA ledede den samlede internationale indsats mod Islamisk Stat. Iraks invitation danner således mandatet for den amerikanskledede koalition Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak.

Den amerikanske præsident, Barack Obama bekendtgjorde derfor d. 7. august det første skridt mod en tilbagevenden af USA til Irak – med et luftbombardement for at beskytte yazidierne og nedkastning af nødhjælp til de mange flygtninge.

En ny koalition blev dannet til at bekæmpe ISIL med bidrag fra blandt andre USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Jordan, Marokko, og Danmark. I oktober blev den iværksat under navnet Operation Inherent Resolve. Formålet var ikke at indsætte en landstyrke for at nedkæmpe ISIL, men derimod at bekæmpe dem fra luften, mens en række bidrag blev sendt til Irak for at rådgive og træne deres hær. Flere lande har dog haft landbidrag i Irak til mere direkte at bekæmpe ISIL.

Danmark har siden 2015 bidraget med soldater til træningsmissionen ved Al Asad Air Base i Al Anbar provinsen i Irak – og havde i perioden 2016-2018 også udsendt trænere fra Jægerkorpset. Træningen af irakiske sikkerhedsstyrker er en væsentlig del af indsatsen fra Operation Inherent Resolve (OIR). Træningsmissionens mål var at uddanne den irakiske hær til bl.a. at kunne imødegå og bekæmpe Islamisk Stat i Irak. Træning, rådgivning og uddannelse af irakerne går under navnet Building Partner Capacity (BPC).

Det danske bidrag, DANCON OIR, har gennemført træningen i samarbejde med først amerikanske og senere britiske styrker. Således har DANCON siden oktober 2016 delt træningsopgaven med britiske soldater – under dansk ledelse. Ud over bidragene fra Storbritannien og Danmark er instruktører og trænere fra Estland, Letland og Litauen også tilknyttet DANCON. I maj 2018 trak Storbritannien sit bidrag ved Al Asad Air Base tilbage, hvorefter DANCON overtog ansvaret for al træning af irakiske sikkerhedsstyrker på basen.

Uddannelsen af de irakiske sikkerhedsstyrker indeholder emner som krigens love, våbenbetjening og skydning, grundlæggende infanteriuddannelse for enkeltmand og i grupper, kontrolposttjeneste både stationært og mobilt, forhold over for vejsidebomber og førstehjælp. Sideløbende gennemføres træning af irakiske undervisere, med henblik på at disse på sigt kan overtage træningen. De danske soldater har trænet over 10.000 irakiske soldater, politifolk og grænsevagter siden 2015.

Fra oktober 2018 til april 2019 var der udsendt et kirurghold på 12 personer til det amerikanske felthospitalet på Al Asad Air Base.

Pr. år siden operationens oprettelse har der årligt været udsendt ca. 450 personer.

Det danske kapacitetsopbygningsbidrag tæller ud over instruktører også sikringsfolk og logistikere. Derudover støtter Danmark med stabsofficerer til koalitionens stabshovedkvarterer i Kuwait, Qatar og Irak. Stabsbidraget assisterer i planlægningen og gennemførelsen af de militære operationer under Operation Inherent Resolve. Bidraget tæller ca. 15 officerer.

Med international luftstøtte, en genoptrænet irakisk og kurdisk hær samt en sammenslutning af de mange uafhængige irakiske militser lykkedes det Irak at starte en offensiv mod ISIL. Den 9. december 2017 erklærede den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, Islamisk Stat for endegyldigt besejret i Irak. Resterne af gruppen har dog stadig formået at udføre enkelte terrorangreb, bl.a. med selvmordsbomber i Baghdad.

En særlig situation opstod i januar 2020, da Iran i forbindelse med krisen mellem USA og Iran beskød basen, hvor de danske soldater boede sammen med folk fra andre nationer. Ca. 100 mand blev midlertidig forlagt fra basen til Kuwait. Ingen kom til skade ved det iranske angreb. Enhederne er senere kommet retur til basen. Det danske bidrag til kapacitetsopbygningsmissionen ved Al Asad Air Base var stadig aktiv i foråret 2020, men stoppede, da Danmark overtog NATO Mission Iraq (NMI) fra Canada i samme år.

Aktuelt

Kom med på en uges vintertur med Veteranstøtten på fjeldski

Eventyr om vinteren er lig med fjeldski! Derfor skal vi afsted på denne bredere og mere stabile variant af langrendsskien. Fjeldski er efter vores mening det bedste værktøj til at komme på tur om vinteren i Norge. De giver næsten uanede muligheder for ture for både...

Årets sidste magasin er klar til dig

Så er årets sidste udgave af Danmarks Veteraners medlemsmagasin klar til dig. Læs Hans Kongelige Højheds Prins Joachims jule- og nytårshilsen, om Veteranstøttens tur til Grønland, Kvindelige veteraners tur til Stockholm, fejringen af årsdagen for Jutlandia og meget...

Julehjælp – søg nu.

Endnu engang har den fantastiske veterankoordinator Judy fra Københavns Kommune samlet en liste, som kan inspirere og evt. være med til at hjælpe nogle her op mod jul. #BARNETS GLÆDE: Ansøgningsskemaet bliver lagt op på hjemmesiden den 01.10.2023 og der kan søges i...