På motorcykel til Sveriges østlige forpost

Nordic Veteran MC Tour 2023 var arrangeret af det svenske veteranforbund i september og gik til Gotland. Danmarks Veteraners MC Klub var med. 

Gotland bærer på en fantastisk historisk arv, og på grund af krigen i Ukraine og spændingerne mellem NATO og Rusland, er øen igen blevet et fokusområde for det svenske forsvar.

Den danske deltagelse var arrangeret af Danmarks Veteraners MC Klub i samarbejde med Veteranstøtten og Veterancentret, og der var 9 danske veteraner med på turen.

Deltagerne mødtes mandag i hhv. Frederikshavn og Helsingør, hvor vi sejlede til Sverige og kørte til Oskarshamn.

Fra Oskarshamn tog vi færgen til Visby, hvor vi mødte de svenske arrangører og blev indkvarteret.

Gotland med lokal guide og Road Captain

Onsdag til fredag blev brugt på køreture på Gotland, blandt andet til Gotlands Forsvarsmuseum og øen Fårø. Fårø er gammelt svensk øvelsesområde, og har været lukket land for alle udlændinge indtil 1998.

Svenskerne havde allieret sig med Henrik, en lokal veteran og tjenestegørende ved Gotlands Regiment, der var ”Road Captain” hele ugen, og viste os rundt på øen.

Henrik var vokset op på Gotland, og kendte alle historier og små veje, så hele ugen var fyldt med både gode køreoplevelser og personlige fortællinger om livet på øen.

Den sidste aften underskrev deltagerne fra de tre NATO lande – Danmark, Norge og Finland – et NATO flag. Flaget overrakte vi til Henrik, og bad ham om at give den til lokale regimentschef som en lille velkomstgave til Sverige, der forhåbentlig snart bliver fuldgyldigt NATO medlem.

Visby og Pippi Langstrømpe

Hovedbyen på Gotland er Visby. Visby er en historisk handelsby med en fantastisk gammel bykerne. De fleste danskere vil nok kunne genkende lidt af den, for det er også her Pippi Langstrømpe serien er blevet optaget. Faktisk er Pippi Langstrømpes hus den gamle forvalterbolig for Visbys kaserne.

Allerede fra dag ét blev Henrik spurgt, om han ville tage os forbi Pippis hus. Det ville han godt, på én betingelse – at Magnar fra Norge skulle have Pippi Langstrømpe fletninger på. De blev skaffet ved dansk / svensk samarbejde, og resten af turen blev de orange fletninger ved med at dukke op på Magnars hoved i tide og utide, til stor glæde for resten af deltagerne.

Lørdag blev brug på en guidet tur i Visby, hvor vi både blev præsenteret for byens historie og et par af de steder, Pippi Langstrømpe serien blev optaget. Efter turen blev der lagt blomster ved mindestenene for de gotlandske veteraner.

Lørdag aften blev brugt sammen med svenske veteraner i Visby, der var på Gotland for at spille golf.

Søndag tidlig morgen kørte deltagerne sammen til færgen og fulgtes til Jønkøbing, hvor vi skiltes mod hhv. Gøteborg og Helsingborg og færgerne hjem til Danmark efter en fantastisk uge.

Nordic Veteran MC Tour

Formålet med Nordic Veteran MC Tour er, at vise sammenholdet mellem veteraner i hele norden og skabe oplevelser for veteraner. Nordic Veteran MC Tour går på skift mellem de fire nordiske land – Norge, Danmark, Sverige og Finland.

Se video fra turen: 

På turene deltager 10 veteraner fra hvert af de nordiske lande. Turene kombinerer motorcykelture med forskellige oplevelser på vejen – gerne dem man ikke får som turist.

Turen arrangeres fra dansk side af Danmarks Veteraners MC Klub, men er åben for alle veteraner med en motorcykel.

Meld dig ind her.

Aktuelt

Kom med på en uges vintertur med Veteranstøtten på fjeldski

Eventyr om vinteren er lig med fjeldski! Derfor skal vi afsted på denne bredere og mere stabile variant af langrendsskien. Fjeldski er efter vores mening det bedste værktøj til at komme på tur om vinteren i Norge. De giver næsten uanede muligheder for ture for både...

Årets sidste magasin er klar til dig

Så er årets sidste udgave af Danmarks Veteraners medlemsmagasin klar til dig. Læs Hans Kongelige Højheds Prins Joachims jule- og nytårshilsen, om Veteranstøttens tur til Grønland, Kvindelige veteraners tur til Stockholm, fejringen af årsdagen for Jutlandia og meget...

Julehjælp – søg nu.

Endnu engang har den fantastiske veterankoordinator Judy fra Københavns Kommune samlet en liste, som kan inspirere og evt. være med til at hjælpe nogle her op mod jul. #BARNETS GLÆDE: Ansøgningsskemaet bliver lagt op på hjemmesiden den 01.10.2023 og der kan søges i...