Skal dine gamle ting på museum

EFTERLYSNING:

Krigsmuseet leder efter personlige fortællinger fra nyere tids militære missioner og opfordrer soldater til at bidrage med genstande og historier.

På Krigsmuseet ligger vi i forvejen inde med sværd og rustninger, pistoler og kanoner og moderne krigsudstyr, som fortæller om 500 års dansk krigshistorie, fortæller Jørgen Walseth, der er ansvarlig for de krigshistoriske samlinger ved Krigsmuseet.

Men historien stopper jo som bekendt aldrig, og derfor er det vigtigt hele tiden at samle nye ting ind for at dokumentere og bevare historien for eftertiden.

De MANGLER et personligt blik på de missioner, som danske soldater igennem de sidste 50-60 år har deltaget i. Eksempelvis i forbindelse med Den Kolde Krig, krigen på Balkan eller i Afghanistan.

De mere uofficielle genstande kan vise en hverdag, de fleste danskere ikke kender til, og som ikke kun består af våben og kampvogne.

Det kan for eksempel være fotografier, videoer, breve, udstyr, uniformer, dagbøger og journaler, amuletter eller krigssouvenirs. Eller ritualer som kan nedskrives. Det er muligt at aflevere genstande anonymt.

Årsagen til, at vi efterlyser og indsamler genstandene nu, er, at ellers risikerer vi at miste dem, fordi de går i glemmebogen, efterlades på et loft eller går tabt i overdragelsen til næste generation, forklarer Jørgen Walseth.

Og så er de væk. Så kan dem, der kommer efter os, ikke få et mere personligt og intimt indblik i hverdagen og tankerne hos de danskere, der har deltaget i nyere militære missioner for Danmark.

På billedet holder Jørgen et hundetegn fra 2. Verdenskrig – det er personlige genstande lig dette, vi leder efter fra de seneste 50-60 år og frem til i dag.

Hvis man vil aflevere noget, skal man kontakte vores museumsinspektør Jørgen Walseth (fra billedet) på 4120 6370 eller JVW@natmus.dk.

Aktuelt

Familietræningslejr i Vejen

VETERANSTØTTENs Idrætsudvalg arrangerer familietræningslejr i Vejen Idrætscenter 20-22 OKT 2023. TILMELDING ER LUKKET (Kl. 15.00 22.09.2023) Sidste weekend i efterårsferien, d. 20. - 22. oktober kan du og din familie komme med VETERANSTØTTEN på idrætsophold i Vejen...

Danmarks Veteraners medlemsmagasin er klar

I denne udgave af magasinet kan du læse om de mange flagdagsmarkeringer, der har været rundt om i landet, noget om at søvn, efterskoleelevernes march for Danmarks Veteraner og meget, meget mere. De af jer, der har bestilt magasin i fysisk form vil snarest muligt...

Bushcraft smedearbejde

Veteranstøttens friluftsudvalg inviteret på kursus i smedearbejde Bushcraft smedearbejde Har du lyst til at deltage på et smedekursus hvor du kan lave dit eget friluftsgrej m.m. er her et godt tilbud til dig. Indhold Skærende værktøj, vikingegrej, smykker af jern mm....

Sensommertur på MC til Oksbøl

Danmarks Veteraners MC Touring inviterer veteraner og pårørende på mc til Sensommertur i Oksbøl Vi mødes i Oksbøllejren fredag d. 22. september 2023 ml. 15.00-16.30 hvor vi efter indkvartering bliver budt velkommen med kaffe og brød. Fredag aften kører vi ind til...