Tekst og fotos: Carsten Dahl-Hansen
Lørdag den 6. oktober arrangerede De Danske Veteraners Jagtforening en småvildtjagt, der blev afviklet som i de gode gamle dage …
10 ud af de 12 veteraner, der skulle med på jagten næste dag, mødtes dog allerede til fælleshygge og spisning fredag den 5. oktober. Menuen bestod af en fasangryde, hvis hovedingrediens jægerne selv havde nedlagt på en af sidste sæsons fællesjagter i jagtforeningens regi. Minderne om dén jagt og mange andre mere eller mindre fælles minder fik snakken til at gå livligt, og det er netop et af formålene med De Danske Veteraners Jagtforening (DDVJ), at arrangementerne både skal styrke kammeratskabet, den enkelte og fællesskabet.
Glem ikke småvildtet
Men tilbage til den aktuelle jagt lørdag den 6. Et konsortium under det sjællandske gods Gyllingholm havde endnu en gang velvilligt udlejet en småvildtjagt til DDVJ og også stillet en dejlig jagthytte til rådighed under arrangementet. Ifølge konsortieformanden er man nemlig glade for at kunne give et godt tilbud til veteranerne, som har ydet en indsats for Danmark. At der virkelig er tale om en speciel gestus understreges af, at konsortiet ikke udlejer til andre end DDVJ. Også selve godset Gyllingholm bakkede igen i år 100 % op om veteranernes besøg.
Formanden for De Danske Veteraners Jagtforening, Kaj Knudsen, har i mange år været venner med Asker Landsperg, som ud over at være seniorsergent ved Antvorskov Kaserne og veteran passer jagtvæsenet for det førnævnte konsortium på Gyllingholm. Og det var Asker Landsperg, der havde forespurgt, om en rough shooting – hvor man på mere eller mindre gammeldags manér går rundt på reviret og nedlægger det vildt, der tilfældigt kommer for – kunne være en idé.
Tanken faldt i god jord hos formanden for veteranernes jagtforening, Kaj Knudsen: – Jeg ville gerne vise vores medlemmer, at den lille natur har værdi, herunder hvor og hvordan småvildtet lever samt dets udfordringer, for kun via forståelse kan man skabe interesse for at bevare og beskytte småvildtet og naturen generelt.
– Dét vil jeg gerne have, at folk forstår, før de går videre til noget større vildt. Der er så meget fokus på bukke, hjorte og meget andet af det store, men vi må ikke glemme at sætte pris på og hjælpe småvildtet. Jeg ville derfor gerne tage vores medlemmer med tilbage til rødderne og vise, hvordan en god gammeldags jagt foregår, når den er bedst. Derfor var det heller ikke udbyttets størrelse, men glæden ved selve jagten, oplevelserne, kammeratskabet og det at skulle arbejde for vildtet, der var i højsædet, forklarer Kaj Knudsen.
[ezcol_1third] [/ezcol_1third] [ezcol_1third] [/ezcol_1third] [ezcol_1third_end] [/ezcol_1third_end]Et par glade jægere
Og lad det være sagt med det samme: De i alt 16 jægere kom virkelig til at slide og svede for de fleste stykker vildt. Store marker med bl.a. stub, raps og olieræddiker blev finkæmmet per gåben i det varme vejr, og der blev eksempelvis trampet harer til den store guldmedalje. Ikke, at så mange af de langørede måtte lade livet, men store arealer blev i hvert fald afsøgt. Og mange af de deltagende jægere fik regulære ahaoplevelser, når de konstaterede, hvor durkdrevne harer kan være, og at de for eksempel kan finde på at trykke så hårdt, at de først rejser lige foran støvlesnuderne.
En af dem, der skød sin første hare, var Søren Trøjborg Nielsen, som i øvrigt også nedlagde tre ænder. – Jeg har været medlem af De Danske Veteraners Jagtforening (hvor han også sidder i bestyrelsen. Red.) i knap halvandet år, og det giver adspredelse og gode oplevelser. Jeg deltager derfor i arrangementerne så ofte som muligt. Den aktuelle jagt har været en kanonoplevelse. Alle skulle forære sig selv sådan en tur. Og i går i jagthytten hyggede vi totalt meget, og der blev fortalt røverhistorier og skabt et rigtigt godt sammenhold.
En anden, der havde en fin dag, var Martin Gjeding. Han tog jagttegn for to år siden hos veteranjagtforeningens formand, Kaj Knudsen, og kører på sit andet år som medlem af foreningen. Gjeding fik en uforglemmelig oplevelse: – Jeg kom rundt om et hjørne, og pludselig rejste en flok agerhøns foran mig. Jeg havde aldrig skudt en høne før, men det lykkedes mig at dublere, fortæller Gjeding med berettiget stolthed. – Jeg skød også mine første to ænder og bommede et par stykker. Dette er min første jagt med DDVJ, og det har været en rigtig god dag, så jeg vil gerne med igen.
Den indstilling var der mange, der delte. Der var også mange gengangere fra tidligere jagter i regi af DDVJ. Som årsag til igen at være med angav de det fine sammenhold, fede oplevelser, Asker Landspergs professionelle jagtvæsen og afvikling af jagterne, og at ”man bliver simpelthen bidt af det”.
[ezcol_1half] [/ezcol_1half] [ezcol_1half_end] [/ezcol_1half_end]Mange flere burde deltage
Formanden for veteranernes jagtforening, Kaj Knudsen, er helt enig i bedømmelserne og tilføjer om den aktuelle jagt, at der var god opførsel mht. våbenbetjening og sikkerhed, og at moralen og stemningen var i top.
Den opfattelse bekræftede dagens jagtleder, Asker Landsperg, under paraden, der for øvrigt bestod af en due, to agerhøns, to krikænder, ni harer og 28 gråænder – i alt 42 stykker vildt. Jagtlederen kundgjorde, at han gerne havde set, at der havde været flere høns og harer ”hjemme” på dagen, men man ved aldrig med vilde dyr …
Både i jagten deltagende medlemmer af veteranjagtforeningen og dens formand opfordrer andre medlemmer til at deltage i nogle af de kommende jagter (det tilstræbes, at der hver sæson afholdes to jagter i Jylland og to på Sjælland). Kaj Knudsen udtrykte det således: – Jeg håber, flere jægere i De Danske Veteraners Jagtforening vil deltage i jagterne, som giver et godt netværk langt ud over jagten. Knæk og bræk til alle, I er velkomne her i jagtforeningen.