Tilbud på kabareten Besat i LiteraturHaus 8. eller 9. april

Som datidens frihedskæmpere har nutidens veteraner været i samme situation, hvor eksistentielle spørgsmål besvares på et split sekund – skyd eller bliv skudt. En kabaret om krig og undertrykkelse i fortiden har stor relevans til nutidens verdenshistorie.

Veteranstøtten har modtaget et tilbud om at overvære forestillingen:

Besat – Kabaret i LiteraturHaus i anledning af besættelsesdagen

En kabaret om tiden før, under og efter anden verdenskrig

Med Mads Elung-Jensen, sang og fortælling og Dirk Rave, akkordeon og sang

Gæst: operasangeren Anette Bod

LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København N

Søndag den 8. april og mandag den 9. april kl. 20.00

Link til billetsalg https://billetten.dk/event/71265

Link til Facebook-begivenhed

 https://www.facebook.com/events/390564231405087/?event_time_id=390564241405086

 

Besat

Den nazistiske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig og den danske regerings og befolknings indstilling til besættelsesmagten er stadig i dag et af de mest diskuterede emner i den danske historie.

Samtidig var den nazistiske censur medvirkende til, at revyscenen måtte udfolde alt sit vid og poetisk omskrive alle referencer til frihed fra overmagten. Især arkitekten, forfatteren og fritænkeren Poul Henningsen benyttede lejligheden til sublimt at sammenkæde den personlige, ikke mindst erotiske frihed med frihed over for alle arter af overgreb og besættelser i sange som “Man binder os på mund og hånd” og “I dit korte liv”.

Mange af disse sanges muntre lethed er særlig berørende, når man betænker den dystre baggrund de blev skrevet på.
Rundt om i den danske befolkning gav besættelsen mulighed for at udvise ægte civilcourage. Redningen af de fleste af de dansk/jødiske medborgere er stadig en af 2. verdenskrigs mest lykkelige historier.

I Berlin var der diktatur, undertrykkelse og tilintetgørelse, men nazitiden producerede også nogle af den epokes mest gribende sange som “Lili Marleen” og “Ich weiß, es wird einmal ein Wunder geschehn”.

Menneskers og nationers besættelse af hinanden skjuler i forestillingen spørgsmålet: Kan jeg give mig helt hen til et andet menneske og stadig forblive helt mig selv?

De to Berliner-kabarettister, den danske tenor Mads Elung-Jensen og hans tyske akkompagnatør Dirk Rave fortæller historien om de to store konflikter mellem Danmark og Tyskland, tabet af Slesvig-Holsten og Sønderjylland i 1864 og den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig og den efterfølgende forsoning og beskyttelsen af mindretallene i Bonn- og Københavnererklæringerne fra 1955.

Den store politiske historie bliver sat i relief af historierne om de kunstnere, der med stor personlig risiko gennem deres kunst gav håb og trøst i mørke tid. Og naturligvis hører vi alle tidens store sange.

Gæst er i LiteraturHaus operasangerinde Anette Bod.

Reaktioner på Besat

”Ordet ”musikalitet” fik for mig i aften en helt ny betydning og blev løftet op på et helt nyt plan.”

”Det var utroligt at opleve 2 mænd, der tilsammen udgør et helt teater. En ubegribelig kraftpræstation med samtlige følelsesregistre og sindstilstande repræsenteret.”

”For ”to som elsker hinanden…” kan bryde ud i sang, og to musikere, som matcher sammen kan skabe den herligste klang. Det skete ved søndagens reliefkoncert, hvor de to multitalenter Mads Elung-Jensen og Dirk Rave optrådte med sang, dans, skuespil og akkordeon-musiceren.”

”Tenoren Mads Elung-Jensen fylder med stor stemmepragt rummet… og fortryller publikum. Dirk Rave kompletterer med akkordeonet. Som en kamæleon mærker han enhver stemning, klinger til tider dramatisk, til tider længselsfuld, så igen livsglad og munter.”

”Duoen er sammenspillet, musikerne forstår hinanden blindt.”

”Den usædvanlige samklang mellem musikerne Elung-Jensen og Rave, som har optrådt sammen siden 2012, giver lovning om fuldkommen musikalsk nydelse af deres lettilgængelige præsentationer.”

Aktuelt

Skal du banke rust af både krop, motorcykel og køreteknik?

Så skal du være med til at banke rusten af motorcyklen og køreteknikken, når vi mødes i weekenden den 19. til 21. april, hvor vi holder weekend med socialt samvær og motorcykler i Aalborg. Vi mødes fredag d. 19. og bliver indkvarteret på Aalborg Kaserne fra kl. 16.00....

TILMELD DIG: NATO 75 år – Parade i Kastellet den 4. april

I år kan Danmark d. 4. april fejre 75 års medlemskab af NATO. I den anledning markerer Danmarks Veteraner traditionen tro NATO-dagen den 4. april med parade og medaljeoverrækkelse. Alle er velkommen til at deltage i hele arrangementet og den efterfølgende reception....

Indkaldelse til Danmarks Veteraners Repræsentantsskabsmøde

Danmarks Veteraner afholder Repræsentantskabsmøde den 27. april 2024 på Sports Hotel Vejen,  Jacob Gades Allé 1, 6600 Vejen. Mødet gennemføres med ankomst og registrering den 27. april fra kl. 09.00 – 09.45. Repræsentantskabsmødet gennemføres fra kl. 10.00 – 18.00,...

Invitation til NORDIC TOUR på MC

Nordic Tour 2024 - 26. Juli til 5. august På Nordic Tour mødes 10 veteraner fra hvert af de nordiske lande og kører motorcykel sammen. Turen går på omgang mellem de nordiske lande og veteranforbund, og i år bliver turen arrangeret af veteraner i det sydlige Finland....