Veteranstøttens Gruppetur Danmark JUNI/JULI 2020

Af leder Svend Aage Olsen

I perioden søndag den 28. juni – fredag den 3. juli 2020 gennemførte Veteranstøtten Gruppetur Danmark i Camp Frøslev.
Gruppetur Danmark har igen bidt sig fast i veteranernes univers. Og det er skønt at være arrangør når søgningen for deltagelse er voksende og interessen stiger støt.
Deltagere i aktiviteten skal være veteraner, som i det daglige har udfordringer af enten psykisk eller fysisk karakter.
Vi var 10 deltagere, hvoraf undertegnede og Christian Ring var ledere for aktiviteten.
Turens formål er simpelthen at give veteranen nogle dages pusterum i en tilværelse, som til daglig godt kan være en udfordring.
Man skal heller ikke underkende at familien til veteranerne også får mulighed for et pusterum i perioden. Det var der i hvert fald bred enighed om i deltagerkredsen.
Omgivelserne i Camp Frøslev er noget nær perfekte til gennemførelse af vores samling, da der er ro og natur i massevis – også selv om der naturligvis kommer gæster i lejren i f.m. besøg i lejrens museer.
Eneste mangelvare er en ”hyggestue” med bløde møbler. Det kompenserede vi dog ved at indrette os på gangen, hvor der er en ”blød” sofa og lænestol. Når gruppen ikke er større, kan det lade sig gøre ved at supplere med lidt ”gulvsidning” og andre stole. Men det kunne være bedre ingen tvivl om det.
Det er dog kun et problem når vejret ikke er med os. Så vidt det er muligt er vi under åben himmel så meget som muligt – ofte med en kaffekop i hånden.

Turens program

Der var kun indlagt to faste aktiviteter i løbet af opholdet.
Tirsdag var vi i Sønderborg Racingcenter for at køre gocart.
Der blev godt nok trådt på speederen i de små gocarts. Mikkel, som stod for styring af gokartcentret havde arrangeret et grandprix for os. Fedt arrangement med indledende heats og en finale. Skribenten gjorde sig stor umage men endte desværre i sandgraven midt i finaleheatet – øv.
Alt i alt en stor succes, hvor ”drengerøven” kom op i os alle.

Torsdag besøgte vi Kelstrup Naturskole for at konkurrere i bueskydning og vildtkending.
Også en aktivitet som tilsyneladende faldt i god jord efter de udsagn som vi fik.


Øvrige dage var der frit valg, hvilket 6 veteraner benyttede sig af og besøgte Dybbøl Historiecenter om onsdagen.
I det tidligere koncept var der indlagt faste samtaler, hvor veteranen skulle vende vrangen ud på sig selv. Et koncept, som undertegnede aldrig har brudt sig om, da det efter min mening kan være direkte angstfremkaldende for en veteran, som har det skidt. At skulle på ”skafottet” for at underholde de øvrige deltagere med sine daglige udfordringer er ikke ”sund kost” for en veteran med angstsymptomer. Eksperterne vil nok sige noget andet, men vores erfaring gennem mange år viser det modsatte.
Så det er ikke en del af programmet. Og det kan konstateres, at det så sandelig heller ikke er nødvendigt, da snakken gik på kryds og tværs i gruppen fra første øjeblik vi var samlet.


En fantastisk ”sidegevinst” var besøg af Helge Meyer, også kaldt GUDS RAMBO. Helge Meyer er tidligere jægersoldat og har efterfølgende i mange år arbejdet for det amerikanske forsvar med uddannelse i antiterror og andre relevante opgaver.
Hans hjerte brænder for børn i nød, hvilket betød, at han viede en stor af sit liv under balkankrigen til at bringe nødhjælp frem til ellers ”ufremkommelige” steder i krigszonen. Det, der gjorde dåden meget speciel var, at han kørte nødhjælpen frem i sin toptunede Chevrolet Camaro malet i sort – samme maling som de amerikanske jagerfly Stealth er udstyret med. Vil I vide mere om Helge Meyer og hans indsats så kan I google ham med mange hints som resultat.


Hans besøg kom i stand da en af de deltagende veteraner kendte ham og aftalte et høflighedsbesøg – som heldigvis udviklede sig til en super interessant aften. Tak for det til Helge.

Aktivitetens fremtid

Christian og undertegnede som er ledere på turen håber på at få tildelt midler til en gruppetur Danmark i 2021 også.
Mon ikke det nok skal lykkes.
Arrangementet med dets indhold og gennemførsel tjener i hvert fald formålet til fulde. Støtte til vores veterankammerater med store udfordringer.

Evalueringer

Deltagernes evalueringer af turen er ovenud positive, hvilket viser, at programmet er sammensat på en hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde.
Hensigten med, at alle deltagere indgår aktivt i de opgaver, der løbende er ved måltider, rengøring m.v., blev godt modtaget, og der var ikke på noget tidspunkt problemer med at få villige hænder til hjælp.
Gruppen fungerede ekstremt godt. Tak for det fra ledelsen.

Afslutning

Christian Ring og undertegnede takker deltagerne for en uge, hvor lysten til at gentage turen i 2021 absolut blev skærpet.

Aktuelt

Årets sidste magasin er klar til dig

Så er årets sidste udgave af Danmarks Veteraners medlemsmagasin klar til dig. Læs Hans Kongelige Højheds Prins Joachims jule- og nytårshilsen, om Veteranstøttens tur til Grønland, Kvindelige veteraners tur til Stockholm, fejringen af årsdagen for Jutlandia og meget...

Julehjælp – søg nu.

Endnu engang har den fantastiske veterankoordinator Judy fra Københavns Kommune samlet en liste, som kan inspirere og evt. være med til at hjælpe nogle her op mod jul. #BARNETS GLÆDE: Ansøgningsskemaet bliver lagt op på hjemmesiden den 01.10.2023 og der kan søges i...

Nijmegenmarch 2024 – Skal du med?

Kære Veteran Her er et tilbud, du simpelt hen ikke kan sige nej til. Veteranstøtten deltager i 2024 med hold til Nijmegenmarchen Igen i 2024 får du chancen for at udfordre dig selv, få oplevelser for livet, møde andre veteraner, så hvis du vil deltage på...