Veteranstøttens gruppetur til Norge AUG 2019

Af leder Svend Aage Olsen

I perioden søndag den 25. – fredag den 30. august 2019 gennemførte Veteranstøtten årets gruppetur til Norge, hvor vi igen gæstede det norske forsvars veterancenter (Krigsveterancenter) i Bæreia, Kongsvinger.
Deltagerne mødte frem på den tidligere Flådestation Holmen søndag aften, hvor vi gennemførte velkomstmøde og den forestående tur til Norge blev gennemgået.
Det er stor fordel at mødes dagen før afgang, da vi så er sikre på, at alle deltagerne når frem til tiden, hvor vi kører afsted.
Da køreturen er lang, er det vigtigt, at vi kommer afsted til tiden for ikke at komme for sent til Bæreia. Vi håber på, at vi når frem til aftenmåltidet, hvilket lykkedes i år.
Vi var 10 veteraner på turen, hvoraf 2 var ledere. Det antal har vist sig at være passende og sikrer, at alle kommer hinanden ved uden klikedannelse eller lignende uhensigtsmæssigheder. Det er i øvrigt også det max. antal, som man vil acceptere hos vores norske værter. Fair nok.
Køreturen til Bæreia er lang – ca. 700 km – men det er hele køreturen værd. Heldigvis så viser evalueringerne, at der er stor enighed om det.

Fantastiske rammer og stor gæstfrihed

Veterancenteret kan ikke ligge mere naturskønt

Omgivelserne, gæstfriheden, værelserne og forplejningen er i top.
Et bevis på vores værters gæstfrihed og lyst til at modtage os, kan vi langt hen ad vejen aflæse ved at chefen på Veterancentret efter velkomstbriefingen, overrakte en mønt, der normalt kun gives til norske veteraner, som har været på veterancenteret i Bæreia. Mønterne blev overrakt med ordene; ”med anerkendelse og respekt”, til hver enkelt af dem som endnu ikke var besiddelse af mønten.

Chefen for Veterancenteret begrunder overrækkelsen af anerkendelsesmønt

Det gjorde et meget stort indtryk på modtagerne af anerkendelsesmønten.
Tusind tak for det til vores søde og rare værter, som virkelig forstår at værdsætte veteraners indsats.
Det er ledergruppens opfattelse, at turen blev gennemført med ovenud stor succes.

Hovedtemaet er afslapning og pusterum fra hverdagen der hjemme

Programmet i år var stort set identisk med sidste års program, hvor fokus var på aktiviteter ved og omkring Veterancentret i Bæreia.
Eneste forud fastlagte punkt var en tur til Kongsvinger Fæstning, hvor Knut Østbøll, der i mange år har arbejdet for den norske veteranorganisation var guide for gruppen ved en rundvisning.
I forbindelse med rundvisningen lagde vi en blomsterdekoration ved mindesmærket for de norske faldne soldater ved Libanon-missionen UNIFILL.
Resten af turen improviserede vi med tilbud om aktiviteter i naturen, som gåture rundt i området – bl.a. rundt om søen ved Veterancentret – en gåtur på knap 8 km, en tur i indendørs varmtvandsbassinet og saunaen og ikke mindst grillfrokost i naturen m.v.
Derudover var der rige muligheder for aktiviteter indendørs, som eksempelvis fitnesscenter.

[ezcol_1half]

Den fantastiske udsigt som kan nydes fra Veterancenteret

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

To frygtløse svømmere tog en tur i søen

[/ezcol_1half_end] En køretur til svenske-grænsen blev det også til – på opfordring skal det lige bemærkes. Alle deltog.
Samtalerne, som i mange år har været et fast indslag om aftenerne, kom nu helt af sig selv under aktiviteterne og imellem dem, hvor man spontant mødtes – hele gruppen vel at mærke. Uhyre positivt.

[ezcol_1half]

Grillfrokosten i det fri

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Deltagerne ved mindesmærket for norske faldne ved UNIFIL

[/ezcol_1half_end] Tvungne samtaler, som for nogle år siden har været et ”must”, har ofte endt som en pestilens for veteranerne og sat begrænsninger i forhold til åbenhed, hvilket vi som ledere sagtens forstår.
Så kort og kort, var der frit ”slag i bolledejen”, hvilket blev rigtig godt modtaget.
Evalueringerne viser med alt tydelighed, at det er sådan turen skal køres.

Forhåbentlig gensyn i 2020

Chefen på det norske veterancenter lovede os, at vi igen i 2020 kan forvente at få tilladelse til besøg med 10 veteraner.
Fra lederside skal der her lyde en stor tak til hele gruppen for samværet på turen. Det var en ovenud positiv oplevelse.

Aktuelt

Veteranstøttens VETCAMP 2024

Veteranstøtten gentager succesen med VETCAMP på Lanzarote i et samarbejde med KrogagerFonden og Club La Santa. VETCAMP 2024 gennemføres på Lanzarote i perioden 15. – 22. NOV 2024. VETCAMP 2024 giver dig en unik mulighed for at komme i gang igen gennem en lang række...

Fribilletter til Opera Hedeland

Så er det nu, der kan bestilles billetter til årets forestilling i Opera Hedeland. Billetterne er til 9. august 2024 og kun 9. august 2024 Billetterne fordeles efter ”først til mølle princippet”, så udfyld formularen nederst på siden og tryk på SEND. Efterfølgende vil...

Veterankommando til Flagdag d. 5. september i København

Kære veteran Den 5. september fejrer Danmark vores udsendte med markeringer nationalt og lokalt i kommunerne. Du har som tidligere udsendt mulighed for at deltage i den nationale markering i København ved at indgå i Danmarks Veteraners særlige veterankommando. Hvis du...

Ændring af våbenloven

Ved medlem af Hovedbestyrelsen Birger Kjer Hansen Med virkning fra 1. juli 2024 har Folketinget i det sene forår vedtaget nogle ændringer af våbenloven, der især betyder følgende: Personer, der har begået grove lovovertrædelser eller er meddelt tilhold, opholdsforbud...

Arctic MC Tour 2024

Danmarks Veteraners MC Touring inviterer hermed 10 Veteraner med MC på en uforglemmelig tur til Færøerne, og deltagelse i fejring af vores flagdag sammen med Arktisk Kommando og Danmarks Veteraners lokalafdeling på Færøerne. Programmet for turen er;      Afg....

Danmarks Veteraners medlemsmagasin er ude nu

Så er den seneste udgave af medlemsmagasinet sendt i trykken. Og kan du ikke vente til den lander i postkassen i løbet af uge 26, så kan du læse den online version lige her. Klik på billedet

Skal du med Lolland Rundt?

Hvis du vil med, så har Veteranstøttens Aktivitetsudvalgt købt en række pladser til Lolland Rundt. Du tilmelder dig på mail til kontakt@lollandrundt.dk. Det vil være en veteran, der modtager din tilmelding og sørger for at registrere dig og dine ønsker. Afregning sker...

Invitation til Veterantræf d. 27. – 28. september 2024

Det traditionelle Veterantræf for veteraner starter i år med et Veteran- og Gensynstræf, den 27. september. D.v.s., at alle veteraner fra alle værn af Forsvar, Hjemmeværn, Beredskabsstyrelsen, politi, Civile myndigheder m.fl., uanset om de er jubilarer eller ej –...

Danmarks Veteraner i Hjernekassen på P1

Landsformand Carsten Rasmussen har været i Hjernekassen sammen med veteranen Mads for at tale med Peter Lund Madsen om det at være udsendt. Lyt her: