Flagdagshilsen fra Rigsfællesskabets ledende frivillige veteranfællesskab

Danmarks Veteraner og Veteranstøtten fortsætter sin medlemsfremgang og tilgang af nye foreninger, samtidig søger vi at skabe de bedst mulige betingelser for nye som gamle frivillige i veteranfællesskabet. Danmarks Veteraner og Veteranstøtten har et godt afsæt til fortsat vækst og konsolidering af organisationens position som Rigsfællesskabets ledende frivillige veteranfællesskab. Vi ønsker udvikling og forandring med respekt for Rigsfællesskabets veteraners forskellige udgangspunkt, ståsted og traditioner. 

Det er ikke tilfældigt at ordet frivillige indgår i overskriften til denne artikel. De frivillige er og bliver af kernen Danmark Veteraners og Veteranstøtten. Det er frivillige, der har skabt organisationen, det er frivillige, der driver organisationens mangfoldige aktiviteter og det er kommende generationer af frivillige, der skal føre organisationen ind i fremtiden. 

Organisationen står imidlertid også overfor en række udfordringer, som skal adresseres for at fremtidssikre den. 

Danmarks Veteraner har udviklet sig fra en traditionel landsforening til en veteranorganisation, som udover 28 foreninger fordelt over hele Rigsfællesskabet også omfatter Veteranstøtten. I de mere end fem årtier organisationen har eksisteret, har veteraner fra de mange FN-operationer, som Danmark deltog i fra 1948 til midten af midten af 1990’erne, været Danmark Veteraners rygrad. Den blå baret har altid været og er stadig mange af de frivillige veteraners kendetegn. Ildsjæle, som har gjort tjeneste i FN-operationer i Congo, Gaza og Cypern er stadig ofte i front i forbindelse med foreningernes og Veteranstøttens aktiviteter. Mange af disse ildsjæle er nu ved at være oppe i årene. Et generationsskifte er derfor uundgåeligt, og det er godt på vej. De yngre generationer af veteraner fra Balkan, Irak og Afghanistan vil de kommende år bære faklen videre, så Danmarks Veteraner lever videre, som et veteranfællesskab med en mangfoldighed af baretfarver. 

Den yngre veteran, fremtidens frivillige ildsjæl, er stadig erhvervsaktiv og vil skulle arbejde mange år endnu. Danmarks Veteraner kan ikke basere sit fremtidige virke på de endnu friske, men ældre pensionister. Vores aktuelle udfordring er derfor at udvikle en måde at arbejde på, hvor et aktivt arbejdsliv, et aktivt familieliv og et aktivt foreningsliv kan gå hånd i hånd. Frivillige næres af lyst og kvæles af pligt. Danmarks Veteraner skal sikre, at de veteraner, herunder nok særligt de yngre veteraner, som ønsker at blive frivillige og yde en indsats for veteranfællesskabet, får de bedst mulige vilkår. Det skal være givende at være frivillig. Det skal både give glæden ved at gøre en forskel for fællesskabet, og den enkelte frivillige skal gives mulighed for at udvikle sine personlige kompetencer. 

Danmarks Veteraner og Veteranstøtten udfordres også af en stadig stigende administrativ byrde. Dette skyldes ikke blot stigende krav til forenings- og bestyrelsesarbejdet fra myndighedernes side. Det skyldes også, at Danmarks Veteraner og Veteranstøtten er blevet en ganske kompleks organisation, som tilvejebringer økonomiske ressourcer til veteranarbejdet fra flere forskellige finansieringskilder: medlemskontingent, finansloven, fonde og donationer. Danmarks Veteraner og Veteranstøtten skal også i fremtiden være en frivillig organisation – den førende frivillige veteranorganisation i Rigsfællesskabet. Det er derfor afgørende, at det er frivillige, der udvikler, leder og driver organisationens anerkendelses- og støtteaktiviteter. Frivillige behøver dog ikke udføre det bagvedliggende administrative arbejde. Organisationen bør derfor moderniseres ved at gennemføre en selektiv og trinvis professionalisering af den administrative støtte. Med en robust administrativ støtte i ryggen vil de frivillige få mere tid og bedre mulighed for at være til stede i foreningerne og ved aktiviteter ude i landet.  En succesfuld modernisering forudsætter naturligvis, at den nødvendige finansiering kan tilvejebringes. Det er dog en mindst lige så vigtig forudsætning, at de frivillige medlemmer er forandringsparate og støtter processen helhjertet. Jeg er overbevist om, at en succesfuld modernisering kan skabe et mere dynamisk og mindre sårbart veteranfællesskab, som det er attraktivt for frivillige i alle aldre at være en del af. 

Indtil for få år siden bestod Danmarks Veteraner primært af geografisk forankrede lokale foreninger. Det, som medlemmerne har tilfælles, er først og fremmest, at de er veteraner. De mødes lokalt og plejer veteranfællesskabet og venskaberne. De er synlige og aktive i lokalsamfundet både i dagligdagen og i forbindelse med årets forskellige mærkedage. Hovedparten af Danmarks Veteraners medlemmer er fortsat tilknyttet denne type foreninger. I de senere år, har også en anden type foreninger meldt sig under fanerne i Danmarks Veteraner. Det er foreninger, hvor fællesskabet ikke er centreret om et lokalområde, men om noget andet, som medlemmerne har til fælles udover, at de er veteraner. Denne type foreninger er ikke noget nyt, de har eksisteret i mange år. Det nye og meget positive er, at disse foreninger ønsker at være en del af Danmarks Veteraner. Det er en udvikling, som jeg hilser velkommen, og som jeg ser som en anerkendelse af, at Danmarks Veteraner søger at varetage alle veteraners interesser bedst muligt. Mange af disse foreninger er succesrige, de har et højt aktivitetsniveau, de har en god medlemsfremgang og de forfølger deres medlemmers interesser aktivt. Denne type foreninger omfatter blandt andet Danmarks Veteraners Jagtforening, Danmarks Veteraners Motorcykelklub, Værnspræsterne og Kvindelige Veteraner.  

Danmarks Veteraner bør være åben over for optagelse af flere af ovennævnte type klubber og foreninger. Uanset, om fællesnævneren ud over at de veteraner er, at de har gjort tjeneste i Irak, i Afghanistan, i Letland, i Korea, spiller golf, løber orienteringsløb, er lystfiskere, eller har uddannet ukrainske soldater i England, er Danmarks Veteraner klar til at inkludere deres klubber og foreninger i veteranfællesskabet og varetage deres interesser. For at gøre det attraktiv for så mange veteranklubber og foreninger som muligt at blive en del af Danmarks Veteraner, overvejer vi om der kan skabes nye tilknytningsformer.  

Vi lægger stor vægt på at gennemføre anerkendelsesaktiviteter i form af parader og gensynstræf. Det er dybt forankret i organisationen historie og det vil vi fortsætte med. Det sker dog også, at Danmarks Veteraner gennemfører anerkendelsesaktiviteter, som staten eller forsvaret burde være ansvarlige for at gennemføre. Det gør vi med glæde, men vi må ikke blive underleverandører til staten ved at levere billige ceremonier ved hjælp af gratis frivillig arbejdskraft. Vi skal sikre, at veteranen er i centrum – det er veteranen og ingen anden, der har fortjent anerkendelsen.  

Danmarks Veteraner samarbejder med de andre veteranaktører, såvel de lokale som de landsdækkende. Danmarks Veteraner har i denne sammenhæng en unik position, som er den eneste frivillige veteranorganisation, der er til stede i hele Rigsfællesskabet. Denne position gør det naturligt, at Danmarks Veteraner udvikler sig til en mere markant veteranpolitisk interesseorganisation end det tidligere har været tilfældet. Danmarks Veteraner taler veteranernes sag på en konstruktiv og om nødvendigt insisterende måde i vores dialog med de politiske beslutningstagere på Christiansborg, i regionerne og i kommunerne.  

Vi arbejder for at Danmark får en holistisk national veteranpolitik, som dækker alle relevante aktører, såvel horisontalt som vertikalt. En national veteranpolitik bør således ikke blot omfatte forsvarsministeriets område, men alle relevante ministerområder, ligesom den ikke blot bør omfatte det statslige niveau i Danmark, men også det færøske selvstyre, det grønlandske hjemmestyre, regionerne og kommunerne. Kun en sådan omfattende national veteranpolitik sikrer at alle Rigsfællesskabets veteraner får den anerkendelse de fortjener og den enkelte veteran den støtte vedkommende måtte have behov for. 

Det internationale veteransamarbejde gennemgår i disse år dramatiske forandringer. Danmarks Veteraner forlod sammen med de øvrige nordiske veteranorganisationer World Veterans Federations i 2023. Verdensorganisationen blevet drevet på en måde, som var uforenelig med Danmarks Veteraners krav om medlemsdemokrati og en transparent økonomi. Det internationale samarbejde vil i lyset af denne udvikling og den sikkerhedspolitiske udvikling i Europa fokusere på nærområdet. Danmarks Veteraner vil via et meget velfungerende nordisk samarbejde i Board of Nordic Veterans’ Federations gradvis udvide det internationale samarbejde til andre lande i området i første række Estland, Letland, Litauen, Polen og Tyskland. På det internationale område står vi over for en meget stor udfordring, nemlig støtte til de mange ukrainske krigsveteraner. Det forestående arbejde med at støtte udviklingen af den ukrainske veteranindsats er et område, hvor vi i særlig grad har behov for yngre frivillige veteraner, som ønsker at gøre en forskel. 

Danmarks Veteraner ønsker, som Rigsfællesskabets ledende frivillige veteranorganisation, fortsat at være foran udviklingen og sætte dagsordenen for den fremtidige veteranindsats. 

Bliv medlem af Danmarks Veteraner, bliv frivillig i Veteranstøtten og vær med til at forme fremtidens veteranfællesskab. 

Af landsformand for Danmarks Veteraner og Veteranstøtten 

Aktuelt

Invitation: Veteranskydning den 9. november 2024 i Herning Holing center.

Så er det ved at være tid til at årets store skydekonkurrence Det er den 9. november i Herning Holing Center Der skydes følgende discipliner på DGI skiver: 15m Riffel stående med buk 50m Riffel liggende med buk 25m Pistol Der skydes både individuelt og som hold, man...

Rejsebrev III fra Hold XXI – Cypern 1974

Lørdag den 21 september, på Re-union 1974 XXI tredje udflugt gik turen til Farmagusta og det velkendte syn af spøgelsesbyen, som har ligget ubeboede hen siden sommeren 1974. Historien fortæller om den anden fase af den tyrkiske invasion i ’74, at planen var først at...

Rejsebrev II fra Cypern: Æresgarde og besøg i Xeros og Liminitis

Torsdag den 19. september 2024 var det blevet Reunion 1974 UNFICYP XXI holdets opgave at besøge de to tidligere lejre i Xeros (nu ROCA CAMP) og Liminitis, hvor h.h.v. Stabskompagniet og Charlie kompagniet lå. De 64 Veteraner og pårørende, der deltager i turen, var på...

Reunion for DANCON XXI – Cypern 1974

Tirsdag den 17. september 2024, besøgte 64 FN-veteraner og pårørende FNs Hovedkvarter UNFICYP i Nicosia, Cypern, som et reunion visit for 50-året for deres tjeneste ved DANCON XXI i 1974. De skal i løbet af denne uge også besøge lejrene i Xeros (ST og STKMP) og...

Danmarks Veteraner om Velkommen til Frontlinjen og Danmark i Krig

ÅBENT BREV TIL ALLE VETERANER OG PÅRØRENDE Kære veteraner og pårørende Når DRs dokumentar ”Velkommen til Frontlinjen” sendes ud i æteren de kommende seks uger, vil vi alle få genopfrisket erindringen om de internationale operationer danske veteraner har deltaget i de...

Invitation til Fanebærerkursus

Er du fanebærer, inviterer Danmarks Samfundet til fanebærerkursus i Kolding. Læs venligst vedhæftede invitation

Nijmegenmarch 2024

Veteranstøttens Marchhold gennemførte atter engang årets klassiker over dem alle: Nijmegenmarch 2024. Tekst: Torben Rønne Fotos: Nijmegenholdets topfotografer Marchholdet gennemførte for tolvte gang Nijmegenmarchen under den brændende hollandske sol, og det i...

I krig for Danmark – temasamarbejde med DR og landets biblioteker

I løbet af efteråret 2024 bliver der for alvor sat fokus de danske indsatser rundt om i verdens brændpunkter. Den 22. september lancerer DR den første af fem dokumentarudsendelser om 30 års internationale indsatser.   Danmarks Radio (DR) lancerer i september et nyt og...

Åndedrætstræning for veteraner – København

Veteranstøttens aktivitetsudvalg har lavet et samarbejde med Innercise, som har flere års erfaring fra såvel forsvaret, men også med det at trække vejret. UPDATE: 2. september: ALT ER FULDT BOOKET Henover fire gange i løbet af september og oktober inviterer vi...